Voor half dood

Ze lag er voor pampus bij, slapjes, ogen half geloken, en reageerde nauwelijks toen ik haar met mijn pink een zetje gaf. Hagedis, dacht ik, half dood. Kleine watersalamander, weet ik nu¹, springlevend. Ze moet zich rot geschrokken zijn toen ik het stuk hout optilde, waaronder ze zat. Om onheil af te wenden is ze, vermoed ik, voor half dood gaan liggen. Met opzet dus. In een poging om haar te redden, zette ik haar voorzichtig onder een struik neer. Ze kwam prompt weer tot leven en wandelde monter weg. Slim beestje.

PS Huub Beurskens reikte een betere verklaring aan: salamanders houden van november tot maart een winterslaap. Waarschijnlijk heb ik haar daaruit gehaald.

  1. Van Maanen. (2009). Kleine watersalamander. Ravon. https://www.ravon.nl/
Kleine watersalamander, 2020 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.