Vraatschade

Eén schot was voldoende om de ganzen de lucht in te jagen. Afschot of afschrikking bleef een onbeantwoorde vraag. Ik had ze een kwartiertje eerder in een akker zien rondscharrelen: heel veel brandganzen. In Friesland mogen jaarlijks 200.000 ganzen worden gedood, ook in de winter. De vogels vlogen luidkeels op, ik probeerde ze te tellen: vijfhonderd, zeshonderd, zevenhonderd stuks? De groep viel in kleine groepjes uiteen, de meeste vlogen noordwaarts, richting dijk en wad. Om vanavond weer terug te keren?

Kranten en ijs gehaald in Holwerd.

Waar maken ganzen zich schuldig aan? Aan vraatschade aan grasland. Land dat mensen zich hebben toegeëigend, geannexeerd. En als je daar als gans van eet, vervulling van een primaire behoefte, mag je – het recht van de sterkste – worden verjaagd of afgeschoten. Er zit een onbillijke kant aan deze zaak.

Waaxens, 2020 © Ton van ’t Hof

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.