Logica

Over vooruitwerken gesproken: twee pimpelmezen inspecteerden de nestkast die in een van onze eiken hangt. Ze vlogen dartel om elkaar heen en hingen om de beurt met hun pootjes aan de rand van de opening, het kopje in het kastje gestoken. Waren ze nu al op zoek naar een liefdesnest? Het is pas begin december!

Zou de warmte van november ze in de war hebben gebracht? Nee, de natuur raakt niet van haar stuk, zij probeert, muteert, verandert als omstandigheden veranderen. Mensen worden daar onzeker van.

Naar Lutkelaard gewandeld, een buurtschap dat op 3,5 km van ons huis ligt. Ik heb een foto opgeduikeld van de terpafgraving die daar in 1884 plaatsvond en wilde weten of er in het landschap nog sporen van te vinden zijn.

Terpafgraving Lutkelaard, 1884

Terpen bestaan doorgaans uit zeeklei, die eeuwenlang is verrijkt met afval en mest van de bewoners en hun dieren. Begin negentiende eeuw werd de vruchtbaarheid van terpaarde ontdekt en begon men met het afgraven van terpen. Voor goede terpaarde ving je een goede prijs.

Op kaarten van 1718 en 1853 bestaat Lutkelaard uit drie huizen en dat doet het nu nog steeds. Op dat punt heeft het buurtschap de status quo weten te handhaven. De terp werd in 1718 al niet meer bewoond en lag even ten noorden van de huidige bebouwing.

Ik heb mijn best gedaan, maar vond geen enkel spoor van de voormalige verheffing, zag niets dan vlak grasland op zeeniveau. Verder viel me op dat twee van de drie huizen van recentere datum zijn en dat de derde, een kop-hals-rompboerderij, in 1884 is gebouwd, het jaar waarin men de terp heeft afgegraven. Zou deze boerenhoeve zijn gefinancierd met (een deel van) de opbrengsten van de terpaarde? Klinkt logisch.

Maar als iets logisch lijkt, is het nog niet waar.

Kop-hals-rompboerderij, Lutkelaard, 2020 © Ton van ’t Hof

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.