Leven & dood

In 1849 kwam Adrianus van Hooff ter wereld, halfbroer van mijn betovergrootmoeder Johanna Gertruda Baijens-Van Hooff. Hij is een man met een verhaal. Adriaan had potentie. Hij schopte het tot ‘chef sigarenfabriek’ en werd vader van minstens zestien kinderen. Maar hij had ook de dood aan zijn kont hangen.

Adriaan stapte driemaal in het huwelijksbootje: op zijn 24e, 27e en 35e. Zijn eerste echtgenote stierf drie maanden na de echtverbintenis, doodsoorzaak onbekend. Met zijn tweede echtgenote, Constantina, zou hij vier kinderen krijgen. Maar in 1881 lieten Constantina en twee van hun kinderen kort na elkaar het leven. In 1885 trouwde Adriaan met de vijftien jaar jongere Maria Margaretha Notermans, die twaalf kinderen zou baren.

Tragisch is de constatering dat minsten acht van Adriaans zestien kinderen binnen twee jaar na hun geboorte de geest gaven. Van slechts twee weet ik dat ze een respectabele leeftijd haalden. Van zes heb ik hun overlijdensdatum (nog) niet kunnen achterhalen. Evenals van Adrianus en zijn derde echtgenote Maria Margaretha.

Natuurlijk begin je rare dingen te denken.

Sigarenfabriek in Weert, waar Adrianus mogelijk heeft gewerkt, ca. 1899

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.