Kalf te water

Tussen Sibrandahus en Burdaard werd het fietspad versperd door een donkerbruine koe. Halt, tot hier en niet verder. Aan de ene zijde de klotsende Dokkumer Ee, aan de andere een sloot van anderhalve meter breed, waarachter weilanden. De koe was waarschijnlijk in de sloot terechtgekomen en er aan de verkeerde kant weer uitgeklommen. Ze was niet bang, kwam naar me toe en likte mijn vingers. Nergens zag ik een toegang waarlangs ik het beest weer met haar soortgenoten kon verenigen, die ons vanaf de overzijde nieuwsgierig gadesloegen.

Omdat de koe niet gewond of in paniek was, besloot ik mijn weg te vervolgen. Ik liep om haar heen en stapte op de fiets. In een flits zag ik in een zijsloot uit een plukje riet de lende van een dier steken. Wit met zwarte vlekken. Ik stopte weer en riep en floot naar het beest, dat kort terug loeide. Een piepklein kalf. Pasgeboren. In het weiland ter wereld gebracht. Het arme dier, waarvan alleen het achterste deel van de rug zichtbaar was, stond vast in de modder, kon geen kant op. En de boer wist ongetwijfeld nog van niets. Zou de bruine koe, vroeg ik me af, de moederkoe kunnen zijn? Hoe werkt het kleurenpallet van runderen eigenlijk bij kunstmatige inseminatie?

Wat nu? Naarstig zocht ik naar mogelijkheden om zonder nat pak bij het kalf te kunnen komen. Toen ik overwoog om mijn fiets dan maar in de sloot te plaatsen, als een overstap, kwam er een oude man langs. Hij wees me de boerderij aan waar het kalf waarschijnlijk thuishoorde en vertelde me hoe ik daar het snelste kon komen. Ma, die op me zat te wachten, moest maar wat extra geduld betrachten.

De boer hoorde me aan, bedankte me en stapte in zijn klompen. Ik vertrok naar Bartlehiem, waar ik een uurtje met mijn warm ingepakte moeder wandelde. Op de terugweg trof ik tot mijn opluchting zowel kalf als bruine koe niet meer aan. Die staan vast op stal, dacht ik, en knoopte mijn jas tot boven toe dicht.

Jannum, 2020 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.