Kippen vangen

[22.10.2020] De kunstenaar die de werkelijkheid zo exact mogelijk probeert na te bootsen, loopt de kans dat een minieme afwijking het hele werk verstoort. De wenkbrauw boven mijn timmermansoog fronste zich bij enkele schilderijen van fijnschilder Henk Helmantel, die momenteel in het Drents Museum exposeert. Gelukkig zaten er nog zat meesterlijke stillevens tussen. Zijn kerkinterieurs vond ik bij herhaling te steriel.

‘Kippen vangen!’ riep Rindert vanuit zijn auto, ‘vanavond om acht uur!’ en stoof weg. Er moesten kippen worden gevangen en naar de slacht gebracht. Toen ik arriveerde waren de broers al bezig. Kippen krijsten en fladderden door hun hokken. Ze werden in plastic manden gestopt. Ik keek het even aan en zei: ‘Dit moeten jullie maar zonder mij doen.’ Na afloop nog even met ze gepraat en aangeboden om een buitenren voor de kippen in elkaar te zetten. Op het moment dat ik eraan toevoegde dat ze dan ook meer geld voor de eieren – vrije uitloop – konden vragen, gingen ze overstag.

[23.10.2020] Mannen in blauwe pakken, maskers op hun snufferds, verwijderden de asbestplaten van ons garagedak. Ik sloeg ze achter ramen gade. Hoef, als de rekening komt, slechts de portemonnee te voorschijn te halen.

[24.10.2020] Er hing een jonge koolmees aan een vetbol, als Spiderman aan een gebouw.

Er hing een oude vent – moi – aan onze garage, die in de verste verte niet op Spiderman leek, maar wel daklijsten wist te bevestigen.

Drents Museum, 2020 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.