Baijens & Van Gogh

‘De aardappeleters’ van Vincent van Gogh werd geschilderd met verf die was ‘gewreven’ in de winkel in ‘glas en verfwaren, lakken en vernissen, chemicaliën, drogerijen en specerijen enz. enz.’ van mijn neef Johannes Josephus (Jan) Baijens.

Jan was een kleinzoon van een broer van mijn oudouder Ludovicus (Louis) Baijens. Jans moeder was de winkel aan de Rechtestraat in Eindhoven ooit begonnen om wat geld bij te verdienen. Jan was net als zijn vader Louis opgeleid als huisschilder en nam de winkel later van zijn moeder over.

Mijn familie is vergeven van de huisschilders. Sommigen konden nog aardig tekenen & kunstschilderen ook. En dat laatste geven we nog altijd door aan nazaten.

Overigens was Van Gogh niet helemaal tevreden over de kwaliteit van enkele geleverde kleuren. Maar kennelijk was hij op mijn neef aangewezen. Wellicht leverde Jan voordelig of was hij de enige leverancier van olieverf in die contreien. Ze hebben elkaar in elk geval regelmatig ontmoet.

Mijn neus krult van deze anekdote.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.