Toos Bol

Catharina Johanna Maria van ’t Hof, roepnaam Toos, stierf in 1995, in Heusden, als echtgenote van de bekende kunstschilder Kees Bol.

Kees en Toos trouwden in 1941, hij 25 jaar oud, zij 23. Hoewel hij al schilderde, verdiende Kees destijds de kost als kantoorbediende. Mijn vader heeft hem verscheidene keren opgezocht, om te praten over het schildersvak.

Toos was een dochter van een broer van mijn opa, en dus een volle nicht van mijn vader en een achternicht van mij. In de huwelijksakte lees ik dat haar ouders geen toestemming gaven tot het huwelijk met Kees. Door tussenkomst van de kantonrechter kon de verbintenis alsnog worden aangegaan.

Wat een toestand moet dat zijn geweest. Je vraagt je af waarom haar ouders Kees niet zagen zitten. Van enig standsverschil was geen sprake. Kees’ vader was bloemist, die van Toos huisschilder. Zou er een geloofskwestie aan de afwijzing ten grondslag hebben gelegen? Toos’ ouders waren, vermoed ik, streng katholiek, Kees kwam zelf uit de bijbelvaste bollenstreek. Enfin, je weet het niet.

Ik heb nog geen foto van mijn achternicht kunnen vinden, maar gelukkig heeft Kees zijn echtgenote vaak geschilderd. Er is zelfs een boek met alleen maar portretten van haar. Ik heb een exemplaar besteld.

Toos aan tafel met een olielamp, Kees Bol, 1962

Een gedachte over “Toos Bol

  1. Kees en Toos zijn mijn grootouders, en inderdaad, het was een geloofskwestie! ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen..’

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.