Arm leven, rijk sterven

‘Dit bestelautootje heb ik voor honderd en tien eurootjes gekocht,’ zei de oude boer, terwijl hij zijn wollen muts verder over zijn voorhoofd trok. Hoewel het nog vroeg was, was het al drukkend warm. ‘Voor die andere kreeg ik er honderd terug, dus ik moest nog tien eurootjes bijbetalen. En hij is al drie keer door de APK gekomen.’ De oude man grijnsde. ‘Niet slecht,’ reageerde ik. ‘Een boer is arm,’ zei hij en keek me triomfantelijk aan, ‘maar sterft rijk.’ ‘Je bedoelt,’ antwoordde ik, ‘dat een boer een rijk leven heeft.’ ‘Dat is it krekt!’ En hij stoof weg in zijn brikkie.

Toen mijn overgrootvader Geert Leupen in 1909 zijn café en ruim 28 hectare grond in veiling bracht, verkocht hij in elk geval niet alle grond. In 1910, mijn overgrootvader was inmiddels met zijn gezin verhuisd van Rolde naar Weperpolder, bood hij verschillende malen via de krant negentien hectare heideveld ter overname aan. Het betrof een stuk van het nog altijd bestaande Westersche Veld, even ten zuiden van Rolde. Het had ook al op de veilinglijst gestaan.

In het boekje Rolde in oude ansichten trof ik een ansicht aan van het Rolderveld, heidegrond dat grensde aan het Westersche Veld. De foto is nog voor de bebossing van het Rolderveld genomen, omstreeks 1924. Het Westersche Veld heeft er vermoedelijk niet veel anders uitgezien.

Het Westersche Veld en het Roldeveld werden gescheiden door de Grolloërstraat, die vanuit Rolde richting Grolloo liep. Het café van mijn overgrootvader, Het Witte Paard, lag eveneens aan die straat, ongeveer ter hoogte van de Molen van Rolde. In 1908 werd de Grolloërstraat verhard, een jaar later vertrok mijn overgrootvader uit het Drentse dorp. Onderstaande opname, waarop zowel molen als Grolloërstraat te zien zijn, is in 1943 gemaakt.

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.