Bewustzijnsschaal

‘[Voskuil] was een man,’ zegt Gerbrand Bakker in Knecht, alleen, ‘die zich staande hield in een hem vijandig gezinde wereld. Die de boel bezwoer door een dagboek bij te houden, door te schrijven, misschien wel obsessief.’ Herkenbaar, dacht ik gisteravond, al zou ik in mijn geval liever spreken van een chaotische wereld, wanordelijke.

Keek vanochtend naar buiten en werd me bewust van de regen, wind. Radio 4 zond Ryuichi Sakamoto’s ‘Solitude Theme’ uit, uitgevoerd op piano, door Jeroen van Veen. Onder de grijzige hemel oogden de geraniums godsgruwelijk rood. Even scoorde ik hoog op de bewustzijnsschaal.

Na enkele klusjes en een nieuwe haring met uitjes een flinke wandeling gemaakt. Aanvankelijk miezerde het maar toen ik na een half uur in Hantum aankwam klaarde het op en werd het uitstekend wandelweer. Achter de kerk rechts afgeslagen richting het boeddhistische studie- en meditatiecentrum Karma Deleg Chö Phel Ling, dat sinds 1986 in de weilanden tussen Hantum en Hiaure ligt. Onderweg veel vliegverkeer: scholeksters met jong, kieviten die een buizerd wegjoegen, slobeenden, wilde eenden, gierzwaluwen, boerenzwaluwen, zilvermeeuwen, visdiefjes, blauwe reigers etc. Ook zag ik een marterachtige de weg oversteken. In de buurt van Foudgum klom een geheel in het zwart geklede man langs een boom omhoog en stak zijn hoofd in een knots van een nestkas. Jammergenoeg was hij al weg eer ik hem iets kon vragen.

Hantum, 2020 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.