Palmslag

Mijn in Drenthe geboren overgrootvader Geert Leupen (1863-1939) is de kleurrijkste figuur die ik tot nu toe in mijn stamboom ben tegengekomen. Van zijn vader leerde hij als jongeling het vak van wever, diende in 1888 en 1889 bij de veldartillerie, verrichtte vervolgens karweitjes als dienstknecht, ging na zijn huwelijk in 1891 als tapper in Assen aan de slag en werd niet veel later logementhouder in Rolde.

Lang wist ik niet welk logement het betrof, maar vanochtend ontdekte ik dat Geert op 19 december 1892 Het Witte Paard overnam, gelegen aan de Grolloërstraat te Rolde. Hij betaalde er f 1584,50 voor en zou het tot september 1909, bijna zeventien jaar, in bezit houden.

Dat het geen vetpot was, maak ik op uit het feit dat Geert het logement in 1895 en 1897 te koop en in 1902 te huur aanbood, zonder succes overigens. Wat opvalt is dat telkens, ook in 1895 al, niet alleen het logement maar ook land werd aangeboden, ‘groen- en bouwland en heide’ met, in 1909, een totale oppervlakte van bijna 29 hectare.

Hoe is Geert aan al dat land gekomen? En waar kwam het geld vandaan waarmee hij in 1892 Het Witte Paard kocht? Zou de erfenis die zijn grootmoeder in 1887 naliet – een huis, tuin en 6,5 hectare bouwland, weide, heide en bos – hierbij een rol hebben gespeeld? Zou hij toch beter hebben geboerd dan ik denk?

Geert vertrok na verkoop van zijn onroerend goed in 1909 met zijn gezin naar Weperpolder, een negorij in Friesland, ten noordoosten van Oosterwolde, waar hij als landbouwer de kost zou verdienen. Hoeveel had de veiling opgebracht? Had hij nog schulden moeten aflossen? Was werk de enige reden waarom hij uit Rolde vertrok? Etc.

Van Het Witte Paard schijnt een oude ansichtkaart te bestaan. Ik heb een boekje besteld, waarin die ansichtkaart is afgedrukt. Na 1909 veranderde de naam van het logement eerst in De twee linden en later in Hotel Erkelens, dat in 2019 werd gesloopt. Helaas kan ik er dus niets meer in het echt van zien.

Palmslag = ‘slag met de vlakke rechterhand in die van een ander ter bevestiging van een koop of gelofte’.

Provinciale Drentsche en Asser Courant, 30 augustus 1909

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.