Overlevingspakketten

Sinds 2015 wordt nog geen tien procent van de gruttokuikens ouder dan een jaar. Volgens onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen heeft dat ‘vermoedelijk te maken met een gebrek aan insecten’. Tussen 2012 en 2019 liep in Nederland het aantal broedparen terug van 33.000 naar 25.000. De grutto is een uitstervend ras. Wat wij Nederlanders op ons conto mogen schrijven.

In een pleidooi voor meer geldelijke ondersteuning van de cultuursector lees ik als argument dat ‘kunst in deze tijd juist keihard nodig is: om te reflecteren en te reageren op een grote crisis die invloed heeft op ons allemaal, om perspectief te bieden, hoop en een frisse blik op de toekomst.’

Ik ben een liefhebber van kunst, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat kunst niet behoort tot het overlevingspakket voor de huidige omstandigheden, goed bestuur en snelle ontwikkeling van een vaccin wel.

Wie naast de algemene regeling voor bedrijven en ondernemers én de specifieke maatregelen voor de cultuursector pleit voor nog meer overheidssteun van de kunstenaar in coronatijd moet met betere argumenten komen dan de redenering dat kunst noodzakelijk is voor perspectief, hoop en een frisse blik. Hier is de wens de vader van de gedachte.

En nu we het er toch over hebben: ik geloof dat café’s belangrijker zijn geweest voor revoluties dan musea.

Nadat ik het bovenstaande enigszins geërgerd had opgeschreven, heb ik vier uur lang boomstammen gezaagd en gekloofd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.