Over Gruwez, de dood & de snellere opwarming van NL dan mondiaal

Terwijl ik wachtte op de achtste containerwissel – aan het eind van deze week hebben we in twee maanden tijd negentig kuub rotzooi uit onze tuin gesleept – las ik Luuk Gruwez’ Het land van de handen uit, ruim vijfhonderd bladzijden bevlogen proza, openhartigheid en gespeelde baldadigheid; fijn autobiografisch relaas.

Nog iets: Gruwez is gepreoccupeerd met de dood. Ik hoop dat de excessieve mate waarin hij dat is me bespaard zal blijven.

Nog steeds raar weer. Zat vanwege de vrij krachtige koele bries uit het oosten, Beaufort 5, met een trui aan in de uitbundige zon, en verlangde hevig naar door westenwind opgedreven donderwolken.

Dook nog even in een vandaag gepubliceerde indicator van het Compendium voor de Leefomgeving: ‘De jaargemiddelde temperatuur in Nederland is sinds 1907 met 2,1 °C toegenomen. […] De wereldgemiddelde temperatuur is over de periode 1907-2019 met circa 1,0 °C gestegen. […] De veel snellere opwarming in Nederland wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat landmassa’s meer opwarmen dan de oceanen. Verder heeft Nederland – net als andere delen van West-Europa – sinds 1950 te maken met meer (zuid)westenwind in de late winter en het vroege voorjaar, minder bewolking, stijgende temperaturen van het Noordzeewater en een toename in de hoeveelheid zonnestraling (door schonere lucht) in het voorjaar en de zomer.’

Verzonk vervolgens in gepeins, liet mijn fantasie de vrije loop en verwonderde me over al die denkbare wegen van hier naar de dood.

Brantgum, 2020 © Ton van ’t Hof

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.