Het economisch nut van de muzen

Het redactioneel commentaar in de Leeuwarder Courant van vandaag heeft als kop: ‘Het nut van de muzen’. In het stuk wordt kritiek geuit op de schamele overheidsondersteuning van de culturele sector in deze moeilijke tijden. Debet aan deze schamelheid is, volgens de redactie, het gebrek aan overtuiging dat ‘kunst en cultuur’ noodzakelijk zijn voor ‘een sterke samenleving’.

Om uiteindelijk ‘iets meer aandacht voor de culturele sector’ te vragen beargumenteert de redactie ‘het nut van de muzen’. Zij doet dat door eerst een beroep op autoriteit te doen – een filosoof die beweert dat kunst je leert nadenken – en daarna de bewering van de autoriteit tot in het absurde door te trekken:

‘In deze tijd van ziekte, groot geld en faillissementen is kunst en cultuur broodnodig om iedereen bij de les te houden. Om mensen zelfstandig te laten nadenken, want voordat je het weet hollen ze van platgeslagen domheid achter de verkeerde personen aan.

‘Menigeen trekt de vergelijking met de grote economische depressie van een kleine honderd jaar geleden. We weten wat er toen gebeurde. Er werden zondebokken gezocht. Diep gefrustreerde Nederlanders liepen achter populistische leiders aan. Ze namen een afslag die later tot dood en verderf zou leiden.’

Met andere woorden: een samenleving die te weinig oog heeft voor kunst en cultuur leert onvoldoende na te denken en kan afglijden tot een bananenrepubliek of nog erger.

Lag het maar zo eenvoudig. Maar met de Vijfde van Beethoven voorkom je domheden of oorlogen niet. Waarmee ik geenszins het belang van kunst en cultuur wil bagatelliseren.

De insteek van dit redactioneel commentaar is mij een raadsel. Niet het nut van de muzen zou hier centraal moeten staan, maar de onderschatting van het economische belang van de culturele sector. Dat belang is groter dan, bijvoorbeeld, dat van de KLM.

Nog niemand heeft minister Hoekstra in de discussie over de verdeling van overheidssteun ook maar iets horen roepen over het nut van vliegen voor onze samenleving. Hij kijkt, met de klimaatproblematiek in het achterhoofd, wel uit, zeg.

Dit kabinet is vooral gevoelig voor economische argumenten. Geef ze die dan ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.