Kriskras verloop

Of mijn oudouders Hindrik Leupen en Evert Rigterink, beiden geboren in de buurt van het Duitse Nordhorn, elkaar al langer kenden voordat hun kinderen Jan Leupen en Lammigje Rigterink, mijn betovergrootouders, in het Drentse Anloo elkander het jawoord gaven? Dat was een vraag die ik me gisteren stelde.

Ik heb gegraven en een vingerwijzing gevonden. De moeder van Evert, Hindrikje Hagelskamp, had een zuster Swenne, die in 1778 trouwde met Lucas Kleine Leupen uit Hesepe. Lucas was vernoemd naar zijn grootvader, Lukas Leupen, en werd in het dorp ter onderscheid van zijn grootvader, die ook in Hesepe woonde, ongetwijfeld kleine Lucas of kleine Leupen genoemd. Grote Lukas kwam rond 1700 ter wereld.

De overgrootvader van Hindrik Leupen, Jan Löpen, mijn oudbetovergrootvader, werd rond 1710 in Hesepe geboren. Jan Löpen en Lukas Leupen hebben elkaar vast en zeker gekend en zijn misschien wel familie van elkaar, wie weet zelfs broers.

Het is dus goed mogelijk dat Evert Rigterink, nog voor hij van Duitsland naar Nederland verhuisde, via zijn moeder al een of meerdere Leupens uit Hesepe kende. Evert en Hindrik waren beiden wever van beroep. Wellicht vertrok Hindrik in navolging van Evert, die dertien jaar ouder was, naar Drenthe, waar men kennelijk behoefte aan wevers had.

Ik vond nog een oude foto van de Sint-Ludgeruskerk in Nordhorn, waarin een aantal van mijn gereformeerde voorouders zijn gedoopt. (Ludgerus was overigens een missionaris die in de 8e eeuw in het noorden van Nederland het christelijke geloof verkondigde.) Wellicht hebben ze ook de watermolen even verderop ooit bezocht.

Kriskras verloopt het leven, maar wie goed kijkt kan lijnen ontwaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.