Duitse wortels

Uit een hele reeks officiële documenten blijkt dat Berend Leupen en Stine Zwartkamp twee oudovergrootouders van me zijn. Mijn opa van moederszijde, Harm Geert Leupen, was een achterachterachterkleinkind van hen.

Vandaag verzamelde ik uit andermans stambomen informatie over Berend en Stine die nog met officiële documenten moet worden gestaafd.

Berend en Stine zouden op 28 oktober 1772 in Nordhorn, Duitsland, in het huwelijksbootje zijn gestapt. Nordhorn ligt tegen Overijssel aan, niet ver van Denekamp.

Berend zou rond 1740 in Hesepe, Duitsland, geboren zijn, drie kilometer ten zuidoosten van Nordhorn, en Stine rond 1740 in Haar, Duitsland, tien kilometer te zuiden van Nordhorn.

Berend en Stine zouden vijf kinderen hebben gekregen: Fenne, Jan (mijn oudgrootvader), Janna, Aale en Berend.

Zowel de vader van Berend als de vader van Stine zouden Jan als voornaam hebben gehad. Jan Leupen zou rond 1710 in Hesepe ter wereld zijn gebracht. Berend zou twee broers met dezelfde voornaam hebben gehad: Harm en Harm. Hieruit leid ik af dat de eerste Harm hoogstwaarschijnlijk al op (zeer) jonge leeftijd is heengegaan.

Berend zou op 21 januari 1810 op 70-jarige leeftijd in Hesepe de doodssnik hebben gegeven. Hij zou Ackersman van beroep zijn geweest, landarbeider.

Een Duitse wortel, dus. Opvallend: ook via mijn grootmoeder van moederszijde heb ik er eentje. Iets wat overigens niet direct in mijn DNA tot uitdrukking komt. In mijn DNA-rapport wordt alleen gesproken over Britse, Ierse, Scandinavische, Italiaanse en enkele Aziatische wortels.

Maar met betrekking tot de interpretatie van DNA-gegevens heb ik nog een hoop te leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.