Bij toeval

Hoe leg ik dit uit? Mijn grootmoeder van moederszijde heette Spann. Ze trouwde met een Leupen. Een dochter van een broer van haar trad begin jaren 80 in het huwelijk met een Sent. Familie van hem werd eind 19e eeuw in de echt verbonden met een broer van mijn overgrootvader Leupen. En niemand die, tot voor kort, van dit toeval wist. Zowel via mijn grootvader als grootmoeder van moederszijde heb ik dus banden met een en dezelfde familie Sent.

Ik bezit een foto van een dijkhuis in Millingen aan de Rijn dat lange tijd aan de familie Spann toebehoorde. Omdat mijn moeder het dijkhuis herkende, nam ik aan dat mijn overgrootvader Willem Spann er ooit met zijn gezin in woonde. Vandaag kwam ik erachter dat dat niet zo is. Eerst betrok mijn betovergrootvader Albert Spann het dijkhuis, zo las ik in het Millings Jaarboek 2006, en later zijn zoon Carl, de oudere broer van mijn overgrootvader Willem. Maar wie weet is het wél het geboortehuis van mijn overgrootvader. Dat moet ik nog zien te achterhalen. Het dijkhuis is overigens enige tijd geleden afgebroken.

Maar op nog geen honderd meter afstand ervan liet mijn overgrootvader Willem een nieuw huis zetten, waar hij in 1906 met vrouw en kinderen (hij had er op dat moment al vier) ging wonen. Mijn grootmoeder was het eerste kind dat in dat nieuwe huis aan de Paulus Potterstraat geboren werd, waarna nóg vijf kinderen zouden volgen.

En laat dat huis er nu nog altijd zijn! Ik heb het via het Kadaster en Google Maps weten te spotten. Als alles volgens plan verloopt reis ik eind april af naar Millingen aan de Rijn en hoop het huis dan in het echt te kunnen zien.

Op het groene perceel stond het dijkhuis dat eerst aan mijn betovergrootvader Albert Spann toebehoorde en later aan zijn zoon Carl. Zijn zoon Willem, mijn overgrootvader, bouwde een nieuw huis op het rode perceel.
Het huis dat mijn overgrootvader Willem Spann in 1906 in Millingen aan de Rijn liet bouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.