Een komen en gaan

Momenteel lees ik Jasper en zijn knecht van Gerbrand Bakker. Een uitgave in de onvolprezen Privé-domeinreeks. Nummer 287. Uitgebracht in 2016. Het is een reeks waar ikzelf nog wel eens in zou willen verschijnen, als blogger, met een jaargang blogberichten. Maar dat zal er niet van komen. Dat is een utopie.

Ik hérlees Jasper en zijn knecht, las het twee of drie jaar geleden voor het eerst. Jasper is Bakkers hond en Bakker is de knecht. Geweldig boek. Al vind ik de schrijver een rare snoeshaan, een einzelgänger, maar schrijven kan hij. Overigens is Bakker de eerste die zal toegeven dat hij een eenpittertje is, iemand die niet veel opheeft met anderen. Wat hij zelf moet weten, hoor, dat is zijn goed recht.

Terwijl ik Bakker lees moet ik aan M denken, naast wie wij in 1987 kwamen wonen. M & M. Ze zijn ietsje ouder dan wij. Vier jaar zijn we buren geweest, met veel plezier. M & M proaten Brabants, zijn joviaal, maken van hun hart geen moordkuil. Biertje, glaasje wijn en af en toe een peukje. Veel lachen doen ze ook.

We zijn elkaar nooit uit het oog verloren, hebben nog altijd contact. Ze wonen al jaren in Goes. M’s laatste standplaats was Woensdrecht, en ze zijn in Goes blijven hangen, nooit teruggekeerd naar Eindhoven, waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

Maar M gaat dood. Hij is uitbehandeld, vertelde M gisteravond door de telefoon. Slokdarmkanker. Waarvan we dachten dat hij genezen was. Maar de kanker keerde terug. In sneltreinvaart. De goedlachse, altijd vrolijke M moet nu dus de pijp aan Maarten geven. Over enkele weken, of maanden, wie zal het zeggen. Klop klop.

Gisteren werd op een van de boerderijen tegenover ons een kalf geboren. Op de foto hieronder is hij, het is een hij, nog geen twee uurtjes oud. Het leven is een komen en gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.