Paarden, kippen & koeien

Om half negen al buiten. Stralende zon. Wat extra kleren aan tegen de kou. Aan de overkant roffelde een specht zijn ontbijt bij elkaar. Ik verwijderde een halfvergaan schapenhek, dronk een kop koffie en raakte aan de praat met Foppe, die paarden fokt, een paar honderd kippen houdt en als stalknecht voor twee boeren werkt. Hij woont sinds enkele jaren met zijn moeder en broer schuin tegenover ons in een grote boerenhoeve.

Foppe is echter opgegroeid op de kleinere boerderij vijftig meter rechts van ons, aan de Miedwei 1. Die boerderij is overgenomen door Wolter, met wie ik even later kennismaakte. Wolter is een forse, joviale melkveehouder die schik heeft in zijn vak – ‘Machtig mooi, man!’ – en met zijn gezin een kilometer verderop woont. Zijn oude vader verblijft momenteel in het woonhuis aan de Miedwei 1. Ik ben met Wolter en Foppe even in de stal wezen kijken, die wordt gebruikt voor jongvee; een en al nieuwsgierigheid!

Schuin links van ons staan ook koeienstallen. Die zijn van een zwager van Wolter, die zijn woonhuis eveneens een eindje verderop heeft. Foppe houdt voor zowel Wolter als de zwager van Wolter een oogje in het zeil en verricht allerhande klusjes. Aanstaande vrijdag krijgt Foppe weer nieuwe, jonge kippen, zeventig stuks, voor hok drie, dat nu leeg staat. Dat wil ik wel zien, en dan neem ik en passant ook een doosje eieren mee, voor € 1,50.

‘s Middags nog naar de bieb in Dokkum gefietst (waar ik o.a. een boek over stilte leende). Godenweer was en bleef het.

Brantgum, 2020 © Ton van ’t Hof

Een gedachte over “Paarden, kippen & koeien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.