Tweehonderd jaar oud

Je zoekt dit en vindt dat; wie kent het niet. Ik zocht online naar werken van kunstschilder Ids Wiersma (1878-1965), geboren in het huis naast ons en ook wel ‘de Monet van Friesland’ genoemd, en vond ‘een kopie van het kadastrale minuutplan [van Brantgum], omstreeks 1832’.

We wisten dat we een oud huis hadden gekocht, maar niet precies hoe oud. Het zwarte projectiel in het midden van onderstaande kaart stelt de kerk van Brantgum voor, gebouwd op een terp. Daaromheen liggen (grijs gekleurde) woningen. Ook de wegen van toen zijn duidelijk zichtbaar. De kadastrale grenzen worden weergegeven door de dunne lijntjes.

Onze stulp ligt in het rood omkaderde vlak. Vorm en plek van het huis stemmen overeen met de huidige situatie. Zelfs de kadastrale grenzen corresponderen met die van nu. De fundamenten van onze woning zijn dus naar het zich laat aanzien al (minstens) tweehonderd jaar oud.

Sinds 1832 heeft de uitbreiding van Brantgum vooral in noordoostelijke richting plaatsgevonden. Direct om ons heen zijn er nauwelijks gebouwen bij gekomen.

Ik word vrolijk van al deze weetfeitjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.