Mijn betovergrootvader Jacob Rutgers werd in 1831 te Anloo (DR) ter wereld gebracht en groeide in armoe op. Hij zou het schoppen tot boerenknecht, landbouwer en arbeider.

De gemeente Anloo was toentertijd 9162 bunders (ruim 90 km2) groot en had drieduizend inwoners (33 inwoners/km2; thans heeft Drenthe bijna 200 inwoners/km2).

Jacob sleet zijn leven op dit postzegeltje. Hij moet veel van zijn streekgenoten hebben gekend. In 1855 trouwde hij met Annechien Thijs uit het dorpje Eext, dat ook tot de gemeente Anloo behoorde.

Ze kregen drie dochters: Harmtien, die al op 5-jarige leeftijd stierf, nog een Harmtien en Geertruid, mijn overgrootmoeder. (Geertruid zou zich in 1891 met Geert Leupen verbinden.)

Toen Annechien Thijs in 1875 overleed, 46 jaar oud, bleef Jacob met twee jonge dochters, 12 en 7, achter. Wat te doen? Hij zocht warmte om de hoek, bij weduwe Annechien Wilbers, die tevens op zijn dochters kon passen terwijl hij de woeste gronden bewerkte. Het isolement van de armen. Ze traden in 1879 in de echt met elkaar.

En dan de voorzienigheid: in 1891 stapte Harmtien Rutgers in het huwelijksbootje met Roelof Vedder, een zoon uit het eerste huwelijk van Annechien Wilbers. Harmtien en Roelof zouden meer dan 57 jaar bij elkaar blijven, te Eext.

Een gedachte over “

 1. Leuk Ton,

  Van de Familie Rutgers weet ik weinig of niets.
  Zo leuk om te lezen.
  Ook hartverscheurend, de enorme armoede waarin zij leefden.

  Liefs

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.