Berekende vanochtend onze ecologische footprint: als iedereen leeft zoals Hennie en ik dan zouden er volgens footprintcalculator.org 2,6 aardes nodig zijn. De gemiddelde Nederlander scoort op deze meetlat overigens een 3,6. En ik wil onze footprint nog verder verkleinen, o.a. door de aanleg van een moestuin op ons nieuwe stukje land en de overname van enkele kippen.

In een boek over het Drentse dorp Gasteren, waar enkele voorouders van me woonden, kwam ik een oude foto van ene Geert Leupen tegen. Omdat Geert Leupen de meest voorkomende naam in mijn stamboom is duurde het even eer ik erachter kwam welke Geert het hier betreft: de kleinzoon van een broer van mijn oudvader Hindrik Leupen. Deze Geert werd in 1884 geboren en is landbouwer en wever van beroep geweest. Hij stierf na 1955. Onderstaande foto is vermoedelijk in de jaren dertig van de vorige eeuw gemaakt, en ik denk een gelijkenis met mijn grootvader te zien.

Bijzonderheid: mijn oudvader Hindrik Leupen, van wie hierboven sprake is, werd in 1810 in Hesepe (D) geboren, trouwde in 1834 met Willemtje Sloots en overleed in 1846, pas 35 jaar oud, te Gasteren, doodsoorzaak onbekend. Acht jaar later hertrouwde Willemtje met Hindriks jongere broer Geert. Uit dit huwelijk werd Hindrik geboren, de vader van de Geert die hieronder op de foto staat.

Willemtje Sloots (1808-1887) is dus de grootmoeder van Geert hieronder en tegelijkertijd mijn oudmoeder.

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.