Met ma de polder in geweest, waar we werden getroffen door een sterk wisselvallig weertype. Ze leed er niet onder.

Over Nijhoffs ‘De Moeder de Vrouw’ zijn heel wat meningen gegeven, zinnige en onzinnige naar het schijnt. Bij deze meningen plaatst dichter-schrijver Andreas Oosthoek in De Moeder de Vrouw. Mythe en misverstand rond het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff (2019) enkele kritische opmerkingen.

Oosthoek bezit de auteursrechten op het werk van Nijhoff en woont thans in het huis te Valkenisse, Zeeland, waarin ook Nijhoff ooit woonde.

In de jaren dertig van de vorige eeuw bracht Nijhoff regelmatig een bezoek aan zijn zus Pien, die toentertijd in Zaltbommel resideerde. Hij heeft de oude Bommelse Brug, die in 1933 werd geopend, gebouwd zien worden. ‘De Moeder de Vrouw’ werd in 1934 voor het eerst gepubliceerd.

Oosthoek zocht Pien in 1978 op voor een ‘kort & klein’ vraaggesprek, waarin zij een deel van de misverstanden over Nijhoffs gedicht weet op te helderen:

‘Neen, ik zie rond Bommel geen mythologische landschappen heersen, hogere machten en krachten, of zelfs de overgang naar de onderwereld. Ik zie het gedicht veel zakelijker, als het dagboekblad van een reiziger zonder exquise vooruitzichten of buitenissige ervaringen.’

Oosthoek schreef voor een Nijhoffleek als ik een onderhoudend boekje.

Aldtsjerk, 2019 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.