Kristen Gallagher—’Accuweather’
uit de bundel 85% True/Minor Ecologies, Skeleton Man Press, 2017

ACCUWEATHER

Ik gebruik accuweather.com omdat ik het accurater vind dan andere weersites. Zij hebben een feature dat ‘MinuteCast’ heet en het weer van minuut tot minuut voorspelt. Om er te komen ga je naar de Verwachting per uur pagina, waar je op de MinuteCast button klikt, en op de MinuteCast pagina scroll je naar beneden, naar het radarplaatje, wat het actuele weer weergeeft van het gebied waarin je je bevindt.

Het regent in Okeechobee. Er blijven zich maar grote rode vlekken uitspreiden over het woord Okeechobee op de kaart, wat betekent dat de regen bij bakken uit de hemel komt en het er wild aan toegaat boven de noordelijke helft van het meer, waar een orkaan in 1928 2.500 mensen doodde, voornamelijk Afro-Amerikanen, wat ook gebeurt aan het eind van Their Eyes Were Watching God van Zora Neale Hurston, die gebruikmaakt van ooggetuigenverslagen van de storm. De begraafplaats voor de slachtoffers strekt zich over kilometers uit. Daar regent het nu.

Mijn apocalyptische toekomstfantasie draait alleen nog maar om overstromingen. De wereld is overstroomd, alleen nog maar water, een paar overlevenden in een trits met touwen aan elkaar geknoopte boten. Een flottielje stadje. Ik heb er over gelezen en vraag je, zijn deze visioenen nu al werkelijkheid geworden? Is dit een documentaire over het weer? Omdat het het toekomstige weer is? Omdat we weten dat het gebeuren gaat? Het gebeurt al in onze hoofden.

Soms denk ik dat het enige wat echt is de komende watervloed is, dat alle andere verhalen gewoon afleidingen van dat feit zijn. Dus ik laat me niet in met het op de hak nemen van die kerel in Florida die dacht dat hij bij Walmart een kettingzaag kon stelen door hem in zijn broek te steken en toen, jawel, in de winkel zijn been eraf zaagde, wat de krant haalde en toen de Twitterfeed ‘Man uit Florida’ en toen een of ander boek van Dave Barry. Ik ben niet in deze zaak geïnteresseerd, met uitzondering van zijn verband met ons gebrek aan aandacht voor de komende vloed, de rode vlek over Okeechobee die straks de rode vlek over alles kan zijn, wat de Vervulling van Mijn Fantasie zou zijn, en je weet wat Lacan daar over zei—je sterft als dat gebeurt.

*

Angst, is het eerste wat in me opkomt: dit gedicht gaat over angst voor de vernietiging van de wereld door een ecologische ramp als gevolg van de klimaatverandering. Tegelijkertijd worden hier onheilspellende beelden gebruikt—misbruikt, zullen sommigen zeggen—om angst op te roepen die, veronderstel ik, tot een verhoging van het milieubewustzijn van de lezer moet leiden. ‘Accuweather’ is een ecogedicht, een eigentijds, in het Antropoceen geschreven prozavers.

Maar als ik het gedicht nogmaals lees, en nog een keer, krijg ik een ongemakkelijk gevoel. De zeespiegel mag dan stijgen, maar tot een totale watervloed die de wereld ‘met al wat erop is’ verzwelgt, komt het naar wetenschappelijke verwachting bij lange na niet. Er is reden genoeg om je zorgen te maken over de huidige klimaatveranderingen, maar ik hoef geen ziekelijke angst te worden aangepraat. Gezond verstand en daadkracht zijn betere troeven.

Bovendien heeft de ik-figuur het hier zelf over een ‘toekomstfantasie’ en ‘visioenen’: hij of zij weet dus drommels goed dat de voorgespiegelde watersnood een product van zijn of haar verbeelding is. Andere zaken in het gedicht berusten overigens wel degelijk op feiten. AccuWeather is een Amerikaanse onderneming die in 1962 werd opgericht en sinds 1995 via accuweather.com weerinformatie aanbiedt, inclusief het gepatenteerde feature MinuteCast. Ik heb mijn vertaling hierboven aangepast aan de huidige indeling van webpagina’s.

Okeechobee is een stadje in Florida dat aan de noordelijke oever van Lake Okeechobee ligt. In 1928 veroorzaakte een zwiepende orkaan een overstroming van het meer waarbij 2.500 mensen het leven lieten. In 1937 verscheen Zora Neale Hurstons roman Their Eyes Were Watching God over het leven van een Afro-Amerikaanse vrouw aan het begin van de 20e eeuw in het zuiden van de VS. Het dramatische slot speelt zich af tegen de woedende orkaan uit 1928. In 2014 stal een man een kettingzaag uit een Walmart in Florida door hem in zijn broek te steken. Van dit voorval zijn op internet beelden van een bewakingscamera te vinden. Humorist Dave Barry zou er in een van zijn boeken zomaar een kolderieke scene van hebben kunnen maken, waarbij de dader inderdaad een been verloor.

Bij dat uit de duim gezogen afgezaagde been hoor ik mezelf overigens onwillekeurig mompelen ‘eigen schuld, dikke bult’, waardoor de gefantaseerde grote overstroming ineens in een ander licht komt te staan en verbonden wordt met een al dan niet door goden gezonden zondvloed, die de wereldbevolking met vernietiging straft. Voor haar aandeel in de klimaatopwarming en onwil om voldoende tegenmaatregelen te nemen? Is dat waar de ik-figuur in dit gedicht over fantaseert en in zekere zin naar verlangt?

Volgens de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan, waar de ik-figuur in de slotzin ongetwijfeld naar verwijst, drukken verlangens een gemis uit. Als dat gemis niet goed onder woorden kan worden gebracht, uit onbestemde gevoelens bestaat, kunnen we aan het fantaseren slaan.

Ik geloof niet dat de ik-figuur werkelijk naar een overstromingsramp verlangt, die ook voor hem of haar de dood zou kunnen betekenen. Uit het gefantaseer over een zondvloed, mocht de mensheid er niet in slagen om paal en perk te stellen aan haar verkwistende gedrag, leid ik af dat de ik-figuur in ‘Accuweather’, dat ook werd opgenomen in BAX 2018: Best American Experimental Writing, niets liever wil dan een beter leefmilieu, een schonere wereld voor zichzelf en anderen.

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.