Onderzoek bij zestien boeren in zuidoost Friesland vorige week wees uit dat de heren bijna twee keer zoveel waterputten hadden geslagen als is toegestaan. ‘Er is dus fors meer water onttrokken. Daar zijn wij wel van geschrokken’, zei de woordvoerder van Wetterskip Fryslân.

Veel boeren zijn crimineel. Dát beeld komt me niet meer als vertekend over.

Ondanks de grijze lucht en wat motregen hing er vanmiddag in onze tuin een gemoedelijke sfeer.

Gaf de stand van onze watermeter door en kreeg van Vitens te horen dat wij de afgelopen twaalf maanden 15% minder water hebben verbruikt. Door goed op de kleintjes te letten, dus. Hoewel de vraag naar de waterstand—o ironie—stomtoevallig vandaag werd gesteld, ben ik niet blind voor het moralistische karakter dat deze aantekening deelachtig wordt in het licht van het stukje over de boeren hierboven.

Het zij zo, kan me niks schelen.

Docu over ongewone woestijnen in Rusland, waaronder de meest noordelijke ter wereld. Shoyna is een dorpje aan de Witte Zee. Ooit had het 3000 inwoners, nu nog een paar honderd. Men leefde en leeft er nog van de jacht en visserij. Nadat visnetten in de vorige eeuw de vegetatie op de zeebodem hadden vernield, namen stromingen zand van de bodem mee naar de kust, waarna wind de rest deed: er ontstond een woestijn die zich nog altijd uitbreidt en waarin Shoyna langzaam verdwijnt. Je blijft alléén als je verknocht bent aan vrijheid en je je verbonden voelt met de ruige natuur aldaar.

Dan is Leeuwarden en omstreken toch andere koek.

Leeuwarden, 2019 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.