Belde gisternacht bij mijn vader aan. Ik stond beneden voor een gesloten haldeur. Dat is het mooie van dromen: daarin kun je na je dood blijven optreden, mits ze maar van iemand anders zijn. Ook op het vierde belsignaal kwam geen reactie. Ik keek omhoog maar zag niemand bewegen achter de ramen van de ruime seniorenflat. Ver kon-ie in zijn belabberde toestand toch niet zijn. Chagrijnig hield ik mijn vinger wel een eeuw op het zwarte knopje, totdat ik zijn gruizige stem door het luidsprekertje hoorde:

‘Geen mens komt erin, niet één enkele terrorist!’

Mannen en hun angsten.

‘Grijskopkievit gespot in Workum’. Wat groot nieuws is in Friesland, want breed uitgemeten op pagina 3 van het regionale dagblad. Het beestje moet de weg zijn kwijtgeraakt. Hij komt gewoonlijk alleen voor in Siberië, China en Japan, wat overigens best een riant leefgebied is. En als je als grijskopkievit dan toch in Workum bent aangeland, ga je natuurlijk even buurten, zoek je het ‘gezelschap’ op van je ‘bijna-soortgenoten, de gewone kievit.’ Wat ik me wel afvraag: hoe zou hij zijn neven en nichten hebben herként? Vogels weten veel meer dan wij denken.

En dan is daar toch ineens het bewijs: mijn zussen en ik werden inderdaad één dag na onze geboortes gedoopt. Uit het familiearchief vis ik drie getuigenissen op, die zijn opgemaakt door de geestelijken die ons ‘dit Sacrament’ toedienden. ‘Door het H. Doopsel werd [ik] Kind van God en lidmaat van de H. Kerk.’ Na mijn misdienaarschap, waarover later meer, nooit meer iets mee gedaan. Mijn doop vond plaats in de Sint-Antoniuskerk te Haarlem, in bijzijn van mijn in allerijl opgetrommelde peter en meter, respectievelijk de oudere broer van mijn vader, Will, en een jongere zus van mijn moeder, Gerda.

‘De rooms-katholieke, oosters-orthodoxe en de meeste protestantse kerken uit de tijd van de Reformatie kennen het kinderdoopsel (of kinderdoop), waarbij een kind zo vroeg mogelijk gedoopt wordt. Dit doet men naar aloude traditie en omdat de ouders krachtens hun christelijke overtuiging de heilzame of zelfs heilsnoodzakelijke werking van het doopsel niet mogen onthouden aan hun kind.’ (Bron: Wikipedia.)

En ik gok er vooralsnog op dat ma telkens, vermoeid als ze moet zijn geweest, is thuisgebleven.

Een gedachte over “

  1. Alle kerken worden eerdaags sowieso omgetoverd tot iets anders schrikwekkends.
    Mijn hoofd staat naar de eikenprocessierups. Om de biologie nog eens op tafel te gooien.
    Waar mensen van dromen, wie wil het eerdaags nog weten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.