De lol van het schrijven is toch wat dit journaal gaande houdt, in combinatie met mijn afkeer van het grote verdwijnen—alles verdwijnt!—dat onherroepelijk, ook voor mij, elke dag een klein beetje dichterbij komt. Als ik dingen van mijn dag vastleg—liefst op onderhoudende wijze—dan heb ik het gevoel dat ik barricades opwerp tegen grootmacht vergetelheid. Tevergeefs, dat weet ik ook wel. (Maar allee! ik lees mijn stukjes zélf met plezier af en toe terug.)

Als piepklein peutertje had ik een rood plastic paard met gele wieltjes en gele handvatten. Achter Hotel de Bruxelles, dat in Helmond stond en werd uitgebaat door mijn grootouders van moederskant, lag een vijver. Ik heb geen heldere herinneringen aan dat paard of die vijver, wél aan dat machtige witte hotel dat ik nog jaren zou bezoeken. Nu wil de overlevering dat ik op een dag met paard en al in dat vijvertje viel en bijna verdronk. Maar een peutertrauma heb ik er kennelijk niet aan overgehouden. Wat me wérkelijk intrigeert: waarom zou je een Helmonds hotel in godsnaam Hotel de Bruxelles noemen?

Meen al een week of twee scholeksters bij ons in de straat te horen krijsen, maar ik zie ze niet. Begin ik nou ook al spontáán te fantaseren?

Thich Nhat Hanh—Ware liefde. ‘Begrip is de kern van liefde. Als je niet kunt begrijpen, kun je niet liefhebben. […] Wat moeten we doen om een persoon te begrijpen? We moeten de tijd nemen. We moeten aanwezig zijn, alert zijn, we moeten observeren, we moeten diep kijken.’ En je wéét dat het waar is.

5 gedachten over “

  1. Ach ja de grote wijsheden. Ik heb er alle respect voor. Waar ik zelf heel slecht tegen kan is als iemand me op dat soort dingen gaat wijzen. Dan word ik spontaan een stier met een lap voor ze ogen. Oei. Mensen preken te veel.
    Maar het is waar wat ie zegt. Natuurlijk klopt dat. Je zou het iedereen wel in ze hart willen proppen. Gaat zo moeilijk helaas.

    Wat ik zelf erg naar in de polder vind , is als ik een beest in zo een sloot gevangen zie staan.
    Gelukkig heb ik dat de laatste tijden niet meer. Verschrikkelijk zeg. Zo zielig.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.