Volgende maand word ik zestig—60. Ik ben al een heel eind gekomen, en heb in tussentijd best wat veranderingen ondergaan. De grootste? Dat ik niet langer naar spanning en sensatie verlang, maar rust opzoek en vrede. Dus voor de opwinding hoeft u dit journaal niet te lezen!

Gisteravond keek ik tv en deed tegelijkertijd een oefening. Het tv-programma heette Leef je droom. Een stel met drie jonge kinderen vertrok uit Schotland om op Bali een nieuw bestaan op te bouwen. Ze hadden € 1400 op zak en wilden ergens—waar wisten ze nog niet—eigenhandig een huis bouwen van materialen die ze in de jungle dachten aan te treffen. Er was geen inkomen en ze hoopten van de natuur te kunnen leven. Van enige voorbereiding was geen sprake.

Terwijl ik keek deed ik de volgende oefening: ik probeerde me te onthouden van elke vorm van commentaar. Maar dat ging me niet goed af. Wat een chaotische toestanden, wat een geklungel. Daar kan ik—militair geschoold—dus niet bij.

Dirk Sager—Sibiriens Schicksalsstrom: Der Jenissei. Vom Paradies in die Hölle (documentaire). Het dunbevolkte Toeva is een autonome republiek binnen de Russische federatie. Het is vier keer zo groot als Nederland en telt ruim 300.000 inwoners. In het zuiden grenst Toeva aan Mongolië. Een van de langste rivieren ter wereld, de Jenisej, ontspringt in dit gebied, waarin ook nog een kleine zevenduizend meren liggen. En de natuur is er zó prachtig, dat zij me—toen ik de docu bekeek—de vreugd verschafte van ‘t paradijs!

Twee uur lang in een bootje door Ljouwert heen gefluisterd. Het was aangenaam toeven op het water, dat nog voor enige verkoeling zorgde op deze zonovergoten dag. Twee nijlganzen als wachttorens links en rechts van hun kroost.

Maakte tegen Hennie mijn misnoegen kenbaar over die zo langzamerhand complete gekte rond Max Verstappen en het Nederlands vrouwenelftal. Maar ze had gelijk: wat kan mij dat nou schelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.