Gisteren legde ik de laatste hand aan de genealogische beschrijving van Hennie’s familie, die over enkele weken zal verschijnen als #5 van de Gaia • Chapbooks reeks: Brandsma. Een Friese familiekroniek. Het is een boeiend onderzoek geweest, inhoudelijk én methodologisch gezien. Ik heb er veel van opgestoken.

Vandaag richtte ik mijn vorsende blik op mijn eigen familie. Om aan de kosten en beperkingen van MyHeritage te ontkomen—het genealogieprogramma dat ik tot nu toe gebruikte—heb ik de opensourcesoftware Gramps gedownload, dat gratis is en een scala van mogelijkheden biedt tot gegevensinvoer.

Na een uurtje of drie pielen kwam ik tot de conclusie dat dit programma aan mijn wensen voldoet. Ik kan met militaire precisie aan het werk. Gramps ondersteunt de detailstudie die mij voor ogen staat. En vanzelfsprekend zal ik op dit blog verslag van deze studie doen.

Tijdens mijn gepiel importeerde ik een foto van twee bladzijden van het familieregister (trouwboekje) van mijn ouders: ‘Kinderen uit dit huwelijk geboren’. Op die foto—zie hieronder—valt te lezen dat alle kinderen één dag na hun geboorte zijn gedoopt.

Ik kwam in stuitligging ter wereld. Mijn moeder was na de bevalling, naar ik aanneem, óp. Bleef zij de volgende dag in het kraambed achter terwijl mijn vader me meenam naar de rooms-katholieke kerk voor het Heilig Doopsel? Ik kan het haast niet geloven. Ik zie ma volgende week weer, dan moet ik haar dat maar eens vragen.

Een gedachte over “

  1. Pingback: dingen & structuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.