Uiteraard is het niet nodig, bedacht ik me, om direct een alternatief achter de hand te hebben als je gelooft dat het kapitalisme hopeloos gefaald heeft. Het kapitalisme is een debacle. Punt. We kunnen niet eeuwigdurend blijven groeien. En natuurlijke rijkdommen zijn niet louter voorbehouden aan rijke stinkers. We zullen ons opnieuw en anders moeten organiseren.

Met ma gewandeld langs de Noorderplassen en geluncht in het BoatHouse. Ze noemde een olijfboom olijfolie: ‘Kijk de druif staat in blad en de olijfolie doet het ook goed!’

Op de terugweg even gestopt in het gehucht Oosterzee-Buren, aan het Tjeukemeer. Vijftig huizen en een prachtige kerkje met een witte houten torenkoepel. Veel ruimte tussen de huizen. Een weilandje met drie pikzwarte Friese paarden. Een fietsende jongen die gedag zegt, met onder zijn snelbinders een skateboard. In het bushokje hangt een fel oranje poster: ‘Snel kan altijd sneller. Nu nog sneller internet voor Ziggo klanten.’ Ook hier staat de tijd niet stil.

Alfred Schaffer schreef in De Groene Amsterdammer een rake recensie over Gert de Jagers nieuwe dichtbundel Dieren op schaal, die onlangs in de Gaia • Chapbooks reeks verscheen: ‘Het gedicht Een regel begint aldus: “Er komt een dag waarop je vindt/ dat alles wat poëzie is, of wat daarop lijkt,/ onzin is.” Het antwoord op deze bevinding is gelukkig geen gemopper op alles wat poëzie is of wat daar op lijkt, maar de publicatie van een voortreffelijke verzameling gedichten die ervoor zorgt dat ik na lezing aan zee wil staan, blik op de bergen, om te luisteren naar het lawaai van de golven, te zien hoe mist de baai binnensluipt, met deze programmatische regels in het hoofd: “Je bent er om er te zijn, weet je/ Je probeert je een niet-zijn voor te stellen, maar dat lukt je niet”.’

De bundel kan hier worden besteld: ebook of paperback.

Met ma langs de Noorderplassen, Almere, 2019 © Ton van ’t Hof

Een gedachte over “

  1. Voorlopig blijft iedereen rustig doorgroeien of ik ben geen weegschaal. Ik verbaas me nog steeds over het uitdijende heelal van de Amerikaanse persona.
    Mooie recensie van de bundel. Dat is weer binnen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.