Dikke bobbel in mijn mond weer geslonken; wat kan een mens toch rare dingen oplopen!

Als het goed is, lees ik in de LC, wordt aanstaande vrijdag het eerste kievitsei gevonden. Deze voorspelling is gebaseerd op het volgende wichelprocedé: ‘Vanaf 1 februari worden de gemiddelde dagtemperaturen (in graden Celsius) opgeteld. Op de dag waarop de temperatuursom de 120 passeert, hoort het eerste ei te zijn gevonden. Als de milde temperatuursvoorspellingen van de komende dagen worden meegerekend, is het vrijdag zover. […] De afgelopen jaren bleek deze rekenmethode behoorlijk waterdicht.’

Mijn God. Dus mogelijk aanstaande vrijdag al it earste ljipaai. Acht dagen eerder dan de oude recorddatum! Waar houdt dit op?

Naar de groenteautomaat in Engelum gefietst. Flauw zonnetje, matige koude wind; winterjas nog altijd nodig. Eieren en rode uien gehaald. Noord van Ritsumazijl een twintigtal kieviten gespot, waaronder eentje die maar opgewonden over de weilanden bleef scheren.

Midden in Cambodja ligt het Tonlé Sapmeer, dat in de regentijd circa 25.000 km2 beslaat en tien keer groter is dan in de droge tijd. Bernard Guerrini en Mathias Schmitt maakten een strakke docu over het leven op, in en aan dit meer, waar drie miljoen Cambodjanen van afhankelijk zijn en overbevissing op de loer ligt. Om het flucturende waterpeil te weerstaan, er treden verschillen op van wel acht meter, worden dorpen op palen of vlonders gebouwd. En het ecosysteem is een wonder op zich.

Wat we eten vandaag? Zeewiernoodles met spicy tofu!

Marsum, 2019 © Ton van ’t Hof

Een gedachte over “

  1. Pingback: dingen & structuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.