Mike ligt op tafel, kijkt voor zich uit, boert, denkt. Bo zit naast mijn voeten op de grond, likt zich, houdt op, luistert, likt weer door. Lien schommelt over de vensterbank en kijkt naar buiten. Naar een voorbijganger met rood haar.

Hennie is aan het werk.

Met een zucht sla ik de laatste e-bladzijde om van Lydia Davis’ The Cows: wat een pareltje! Een chapboek waarin Davis een jaar lang drie koeien observeert, die tegenover haar huis in een weiland staan, weer of geen weer.

Ze hebben inktzwarte lijven, wit gevlekte koppen en zijn erg innemend. In prozapoëzie schetst Davis hun leven & leefomstandigheden, die ik allerminst als beklagenswaardig omschrijven wil; integendeel, de dames lijken zich uitstekend te vermaken.

Door de handel en wandel van de koeien scherp en in een op menselijk gedrag toegespitst idioom te beschrijven, zonder daarbij tot antropomorfisme te vervallen, laat Davis het onderscheid tussen mens en dier in zekere zin vervagen; je raakt begaan met hun lot, en zij tonen plotsklaps interesse in jou:

‘Hun aandacht is onverdeeld, als ze naar de overkant turen: ze zijn stil en kijken ons aan. En omdat ze zo stil zijn, komt hun belangstelling als filosofisch over.’

Gaandeweg het bundeltje werd ik steeds nieuwsgieriger naar wat de koeien eigenlijk aan het doen waren, voelden, dachten. En soms kreeg ik medelijden met ze:

‘Als het sneeuwt, valt de sneeuw op dezelfde wijze op hen als op de bomen en het veld. Soms verroeren ze evenals de bomen of het veld geen vin. Op hun ruggen en hoofden hoopt de sneeuw zich op.’

Aandachtige waarneming, een gericht gadeslaan, kan de basis vormen voor een ethisch luisteren naar en zorgen voor andere aardbewoners, levensvormen.

‘Eentje heeft er een kalf gekregen. Maar haar leven is er niet ingewikkelder door geworden. Ze staat stil om hem te laten drinken. Ze likt hem.’

Ook koeien zijn gevoelig, actief, reactief & onzeker. Boeken als deze dragen bij aan de vorming van een realistischer beeld van wat en wie dieren in het algemeen en koeien in het bijzonder zijn.

PS Sinds oktober vorig jaar volg ik de Official UK Chapbook Chart, die wekelijks wordt geüpdatet. Hoewel reeds in 2011 uitgebracht, bevindt The Cows zich al maandenlang in de top tien. Ik wilde weten waarom en schafte het 32-pagina dikke chapboek via Kindle aan. Er is ook een papieren uitgave beschikbaar.

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.