De grutto is Neerlands nationale vogel. Maar het gaat niet zo best met hem. De populatie die in ons land nestelt is sinds 1975 gehalveerd. We geven hier tonnen per jaar uit om hem en andere weidevogels weer overeind te helpen. Maar in Frankrijk vreten ze het dier het liefst op. Letterlijk. Daarom was dit goed nieuws vanochtend: ‘De Europese Commissie gaat er dwars voor liggen als Frankrijk de jacht op de grutto heropent.’

Volgens mijn moeder was mijn vader voor het eerst sinds drie dagen uit zijn bed gekomen. Hoewel hij zijn pyjama en ochtendjas nog aanhad geloofde ik haar maar half. Terwijl we in de keuken koffie inschonken fluisterde ze me toe dat mijn vader zich voortdurend aan haar ergerde zonder dat ze wist waarom. ‘Ik zoek geen vijand’, zei ze met een verwonderd gezicht. Mijn hart brak. Toen ik mijn vader koffie bracht lachte hij met toe: ‘Heerlijk!’ Tja. Als je ouders je kinderen zijn.

Op de terugweg nog een flinke wandeling gemaakt door het laagveengebied Rottige Meente, vlakbij Nijetrijne.

Klimaatontkenners – ‘een hele club mensen (de gebroeders Koch bijvoorbeeld, allerlei fysici, menig intellectueel, een groot aantal politici ter linker- en rechterzijde en helaas ook een paar volksverlakkers, zedenprekers, goeroes en vorstelijke raadslieden)’ – drijven de spot met de ontdekking dat deze oude, levendige aarde kwetsbaar is en wie weet zelfs lichtgeraakt. Bruno Latour noemt deze club mensen in Oog in oog met Gaia treffend de economische inquisitie.

Nijetrijne, 2019 © Ton van ’t Hof

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.