‘147 inzendingen voor Eerste Grote Poëzieprijs’ lees ik op poëzieprijs.nl, ‘nagenoeg een verdubbeling van het aantal inzendingen voor de laatste editie van voorganger de VSB Poëzieprijs.’ Dat klinkt als een mooi resultaat.

Er wordt wél aan toegevoegd dat de stijging ‘ook te danken [is] aan de langere periode waarover wordt gejureerd en de openstelling van de prijs voor bundels uitgegeven in eigen beheer.’ Bij het woordje ‘ook’ vraag ik me wel af waaraan de stijging dan mogelijk nog méér te danken is.

En tot slot de uitkomst van de redenering: ‘Hoe dan ook kan worden geconcludeerd dat er een onverminderd grote behoefte bestaat aan een jaarlijks ijkmoment voor nieuwe Nederlandstalige poëzie.’ Uiteraard.

Als ik door de lijst inzendingen ga valt me op dat er nogal wat uitgeverijen op staan die ik niet ken. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik besluit om de inzendingen van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs eens te vergelijken met de inzendingen van de laatste vijf edities van de VSB Poëzieprijs. Turven geblazen dus.

Op basis van de verzamelde cijfers, zie tabel hieronder, kom ik tot de volgende conclusies:

  • Tussen 2014-2018 werden jaarlijks gemiddeld 110 bundels ingezonden. 2019 kent een langere periode waarover wordt gejureerd: 16 in plaats van de gebruikelijke 12 maanden. Als we het aantal inzendingen voor editie 2019 verminderen met 25% (van 16 naar 12 maanden) dan blijft er een getal van 110 over. Vergeleken met de laatste vijf edities van de VSB Poëzieprijs heeft de eerste Grote Poëzieprijs eigenlijk een gemiddeld aantal inzendingen.
  • Tussen 2014-2019 werden door 113 verschillende uitgeverijen bundels ingezonden. 67 uitgeverijen deden dat slechts één keer (groengekleurd in de tabel) en 46 uitgeverijen zonden twee of meerdere keren bundels in (blauwgekleurd in de tabel). 30 van de 67 uitgeverijen die slechts één keer bundels inzonden deden dat voor editie 2019. Tussen 2014-2018 lag het aantal ‘gelegenheidsuitgeverijen’ jaarlijks gemiddeld op ruim 7. Vergeleken met de laatste vijf edities van de VSB Poëzieprijs is voor de eerste Grote Poëzieprijs dus door een opvallend groot aantal gelegenheidsuitgeverijen bundels ingezonden. Ik geloof dat een deel hiervan eigenlijk verkapte ‘in eigen beheer uitgaven’ zijn. De openstelling van de prijs voor bundels uitgegeven in eigen beheer zou dan de verklaring kunnen zijn voor deze stijging.
  • Tussen 2014-2018 werden er overigens ook al bundels ingezonden onder de (letterlijke) noemer ‘in eigen beheer’: 4, tegen 2 voor de eerste Grote Poëzieprijs.
  • Het aantal uitgeverijen dat vaker bundels inzendt bedroeg tussen 2014-2018 jaarlijks gemiddeld 30. De eerste Grote Poëzieprijs ligt met 33 iets boven dat gemiddelde.
  • Op basis van het bovenstaande kan worden geconcludeerd dat het ‘deelnamebedrag’ van € 75 per titel niet of nauwelijks van invloed is geweest op het aantal inzendingen. Het totale deelnamebedrag bedraagt € 11.025.
  • Al met al wijken de inzendingen voor de eerste Grote Poëzieprijs niet veel af van die van zijn voorganger de VSB Poëzieprijs, onder aantekening dat het aantal gelegenheidsuitgeverijen best behoorlijk is gestegen. De openstelling van de prijs voor bundels uitgegeven in eigen beheer zou hiervoor de verklaring kunnen zijn.

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

3 gedachten over “”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.