Ron Silliman blogt weer. Wat ik verheugend nieuws vind. Gisteren publiceerde hij zijn eerste serieuze blogbericht over poëzie.

Silliman’s Blog, dat in 2002 werd gelanceerd, is belangrijk geweest voor de verbreding van mijn kennis over poëzie, in het bijzonder de Amerikaanse poëzie. Jarenlang berichtte Silliman vrijwel dagelijks over allerlei zaken met betrekking tot de edele dichtkunst, van fundamentele poëticale kwesties tot ditjes en datjes. Ik sloeg geen post over.

Maar de bron droogde op en de afgelopen jaren schreef hij nog maar sporadisch een beschouwing over poëzie. Maar daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. Blijkbaar heeft de grand old man weer voldoende inspiratie en energie gekregen om de boel nieuw leven in te blazen. ‘The blog is starten to awaken’ zegt hij er zelf over op zijn Facebookpagina.

Silliman gelooft dat de kunsten zichzelf steeds weer opnieuw uitvinden, vernieuwen, en vraagt zich in zijn blogbericht van gisteren af wat er zich nu, na New American Poetry en Language Poetry, de twee enige echt innoverende stromingen op Amerikaans poëziegebied sinds de 2e WO, zal gaan aandienen. Hij is er klaar voor.

Dit klinkt als een missionstatement: Silliman gaat de komende tijd op zoek naar de eerste tekenen van fundamentele verandering, innovatie. En Silliman zou Silliman niet zijn als hij niet zou denken al iets op het spoor te zijn. Hij geeft zelfs al een tip: het gaat niet om de, ook in Nederland zichtbare, recente draai naar meer politiek getinte poëzie.

Ron Silliman, 2019 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.