Ik ben een niet te bevredigen verlangen.

En daar wil ik van af.

Franca Treur analyseert graag, zegt ze in haar column in de krant, ‘want analyseren geeft inzicht en inzicht grip, en grip geeft macht.’ Treur wil graag macht.

Ik verlang niet naar macht.

Édouard Louis heeft macht. Omdat hij zíjn analyses van het huidige maatschappelijke leven, in tegenstelling tot de meeste andere intellectuelen, mede kan baseren op eigen ervaringen met de onderkant van de samenleving. Hij komt uit een bezitloos gezin.

Treur bracht haar eerste twintig jaar door in een wereld die geordend was volgens de vragen en antwoorden van de Heidelberger Catechismus.

Ik kom uit een middenklassengezin. Ik kan me niet herinneren dat mijn vader me ooit geslagen heeft. Van mijn moeder heb ik enkele opvoedkundige tikken gekregen. Maar dat herinnert mijn dementerende moedertje zich vast niet meer.

Als Louis in zijn autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule zegt dat zijn vader pasgeboren katjes doodsloeg tegen een betonnen muur en het warme bloed dronk van net gekeelde varkens, geloof ik hem.

Als Treur in haar column zegt dat te veel dingen in het echte leven niet over de essentie gaan, geloof ik haar voor geen meter.

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.