In het derde hoofdstuk van Recomposing Ecopoetics bespreekt Lynn Keller het apocalyptische discours binnen de environmentliteratuur.

Terwijl ik dat las dacht ik terug aan dat bemoedigende krantenbericht van vanochtend: Vrouwtjeswolf vindt domicilie op de Veluwe: ‘De wolvin verblijft hier sinds juli. Genetisch onderzoek van keutels wijst dat uit. Het dier zwerft rond in het gebied ten noorden van de A1. Op de zuidelijke helft van de Veluwe houdt zich sinds augustus een tweede vrouwtjeswolf op.’

Bemoedigend omdat ik in dit gebeuren een voorbeeld zie van hoe we ons de leefomgeving niet ongegeneerd toe-eigenen, maar bewust delen met andere levende wezens die ook recht hebben op een habitat.

Het apocalyptische discours – waarin de wereld afstevent op een milieucatastrofe – kan worden gezien als een ‘vorm van risicoperceptie’ waarmee het milieubewustzijn van mensen kan worden vergroot en activisme aangewakkerd.

De paradox van apocalyptische teksten is dat het einde nooit het einde is. Eigenlijk draait het om wat er zich áchter dat voorspelde einde bevindt.

Apocalyptische schrijfsels moeten niet letterlijk worden opgevat; ze willen de toekomst niet voorspellen maar veranderen.

‘s Middags met Frank Keizer een biertje gedronken in Café de Bak. Goed om deze globetrotter weer eens te horen en te zien. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe bundel die, naar eigen zeggen, aftastender is dan zijn vorige bundels.

Voormalige gevangenis, Leeuwarden, 2018 © Ton van ’t Hof

3 gedachten over “

  1. Als je niet weet hoe de toekomst eruit ziet, niet te voorspellen is, hoe wil hem dan veranderen? En waarom zou je hem willen veranderen? Misschien is het wel een heel mooie… the future is never settled

    Like

    1. Nee, de toekomst ligt niet vast, dat is waar. Nou draait het hier wel om een specifieke categorie voorspellingen: apocalyptische. Die zou je toch wel om willen buigen, denk ik.

      Like

  2. Pingback: dingen & structuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.