Geleidelijk ben ik gaan begrijpen dat het bijhouden van dingen & structuur thans mijn job is, ter vervanging van het oude werk. Niet om de kost te verdienen, maar om van de straat te zijn. Om van de ene dag naar de andere te komen.

Toen ik vanochtend door de stad liep om enkele boodschappen te doen (belegen kaas, gemengde noten) en vis te eten (een haring met uitjes en een portie kibbeling), begon mijn blog me plotsklaps toe te spreken. ‘Ik word zo langzamerhand,’ zei hij, ‘toch wel iets bijzonders. Nu komt het erop aan een volgende stap te zetten, richting uitzonderlijkheid, en jij, Tonio, jij bent de enige die dat kunt doen.’ Ik schrok hier niet echt van, weet dat maaksels zich ineens eigenstandig kunnen gaan gedragen en dan hun eigen zin willen doordrijven. Meestal is dat een goed teken. Maar nu was ik daar niet zo zeker van. Ik heb al langer geleden afgezien van elk streven naar stilistisch meesterschap. En dan nu dit. WTF wil dingen & structuur?

Omdat het enorme afschuw bij me opwekt, blijf ik de tijding over de vernietiging van onze leefomgeving bij wijze van bezwering herhalen, ditmaal bij monde van Ruud Foppen van Sovon Vogelonderzoek (in Trouw vanochtend):

‘Ons landschap vervlakt in hoog tempo. De specifieke eigenschappen van het open landschap, hei en duin en die van kleinschalig boerenland verdwijnen door verruiging, verstruweling en intensivering. En daarmee de kenmerkende vogelsoorten. […] De grutto in de vrije val, de patrijs en veldleeuwerik.’

Maar volgens Foppen is er nog een sprankje hoop:

‘We kunnen nog ingrijpen, omstandigheden verbeteren. En niet alleen voor de vogels. Als we leefgebieden herstellen, is dat voor alle dieren en planten goed. We moeten het proberen. Dat zijn we aan de natuur verplicht.’

Verplicht uit morele overwegingen dan. Maar het overgrote deel van de mensheid kan het domweg geen ene moer schelen.

Dat nieuwe instrumentale plaatje van neohippie Jacco Gardner, Somnium, beluisterde ik nu al voor de derde keer. Elk nummer een paleisje; hallucinerend!

Leeuwarden, 2018 © Ton van ’t Hof

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.