Je komt hier in de buurt niet veel plekken tegen waar het zo leeg is als tussen Tzum en Kubaard. Kubaard is een alleraardigst dorpje met 250 zielen, waar mussen tjilpen en nog koeienstront op de klinkertjes ligt. Ik ben er al voor negenen. Op het bord aan het dorpshuis staat in krijt dat het klaverjassen aanstaande zaterdag niet doorgaat!

Als ik het dorp wandelend verlaat gaan de klinkertjes over in betonplaten, die precies één tractor breed zijn. De zon staat nog maar een handbreedte boven de horizon en mijn lijf werpt een lange schaduw voor me uit. In de wei liggen twee zwarte paarden voor dood. Als ik dichterbij kom heffen ze even hun hoofden op en laten een paar dikke scheten. Ook goedemorgen!

Vroeger waren hier flink wat bosjes en bosschages, nu zie je niets dan vrijwel lege weilanden met hier en daar een boom. Dankzij de bioindustrie. Het aantal vogels valt me overigens niet tegen: kraaien, blauwe reigers, slobeenden, meerkoeten, knobbelzwanen, grauwe ganzen, meeuwen, sperwers, buizerds en enkele groepen kramsvogels (vermoed ik, ik heb de verrekijker niet bij me). Nog voedsel zat dus. 

Op een joggende boerin na kom ik geen sterveling tegen. Naast alle natuurschoon is het me daar om te doen: moederziel alleen zijn, geen mensenherrie om me heen, rust, vrijheid. Wandelen als meditatie.

Halverwege staat er ineens een levensgrote kunstkoe in de wei, als een soort poortwachter naast de toegang tot twee of drie boerderijen met megastallen. Wat leeft sluiten we op en de leemte vullen we (uit nostalgie?) met een namaakkoe. De gekheid ten top. Bij de volgende boerderij kom ik, echt waar, een kunstpaard tegen. Wat een idioot modeverschijnsel hier te lande!

Enfin. Na een kleine twee uur kom ik voldaan weer in Kubaard aan. Onderweg maakte ik nog deze video.

Kunstkoe, Kubaart, 2018 © Ton van ’t Hof

3 gedachten over “

  1. Je had ook even binnen kunnen stappen bij Galerie Moglas in Kubaard. Prachtige glasobjecten en fabeltastische mensengrote kaleidoscopen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.