08.14 u. Mijn aambeien hemorroïden spelen weer op, heb steeds het gevoel dat ik moet poepen drukken. Herinnerde me dat ik hier nog een citaat van Rebecca Solnit wilde weergeven en zocht het op:

‘To name something truly is to lay bare what may be brutal or corrupt – or important or possible – and key to the work of changing the world is changing the story.’

08.42 u. Las een interview dat Maite Vermeulen, werkzaam voor de Correspondent, de Nigeriaan Osito afnam. Osito trok ooit door de Sahara naar Libië, op weg naar Europa, maar keerde onverrichter zake terug naar Nigeria:

‘Deze migratie is geen kwestie van armoede. Zijn er niet ook arme mensen in Duitsland, bedelaars zelfs? Die reizen toch ook niet massaal naar andere landen? De oorzaak is dat onze overheid geen omgeving creëert waarin mensen vooruit kunnen komen. Geen goede elektriciteit, geen goede wegen, geen veiligheid. Dat frustreert mensen.’

09.42 u. Downloadde Stefan Hertmans’ Oorlog en terpentijn van de online Bieb, schonk koffie in en begon te lezen. Het boek pakte me meteen.

15.45 u. In straffe wind naar Café Baard (met zijn hoge witte buitenmuren en hipster barman) gefietst en aldaar de lunch genoten (Hennie een broodje warm vlees en ik een salade geitenkaas). Zal een van onze laatste fietstochten van dit jaar zijn geweest. Bij slechter weer wandelen we liever. Stapte eenmaal thuis in bad, bladerde door Gust Gils’ poëziebundel Een handvol ingewanden (1977) en zag dat het niet goed was: wat een flauwe zooi, niet één gedicht kwam ook maar in de buurt van Gils’ spetterende vers dat Martijn Benders op Facebook plaatste, ‘geïnfiltreerde eend’ uit de bundel Afschuwelijke roze yoghurtman. Dit gedichtje vond ik door de plotselinge focusverandering nog wel aardig (Freddy Beyns is een kunstenaar uit Antwerpen):

MINIATUUR
voor Freddy Beyns

kapotte vlindervleugels
afgebeten door een wesp

vliegenschedels
in restanten van een spinnenweb

en in de verte ruïnes
van menselijke aard

32B43810-CE4A-4FF4-8935-3BFD6DAAE970
Blessum, 2018 © Ton van ’t Hof

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.