‘Excellent Zuid-Amerikaanse biefstuk is zeer mals rundvlees met een fijne structuur, geliefd bij vleesliefhebbers. Gesneden van de dikke lende van het rund. Minimaal 28 dagen gerijpt. Prijs per kg € 29,49.’

Zo prijst AH haar handel aan. Maar gaat daarbij nogal selectief te werk. Niet alle relevante informatie over het productieproces, zo bracht het tv-programma Keuringsdienst van waarde gisteravond aan het licht, wordt aan de consument verstrekt. En eigenlijk weet de consument dat ook wel: reclame vertekent. 

Maar wat moet je dan? Waar haal je de info vandaan die belangrijk is voor de overweging welk productalternatief het beste is?

Terug naar de Zuid-Amerikaanse biefstuk: na de slacht wordt het dier in kleine stukken gesneden. De afgepaste porties worden vacuüm verpakt en verscheept naar Europa. De reis duurt circa 28 dagen. Aan boord vindt dus de rijping plaats.

Elk stukje vlees uit Zuid-Amerika, of het nu wel of niet op de verpakking staat, is minimaal 28 dagen gerijpt. Maar áls het erop staat loop je grote kans dat je méér voor je lapje vlees moet betalen. Een verkooptruc dus.

Bovendien, zo vertelde een chefkok in het programma, komt rijping in plastic, de zogenaamde natte rijping, de smaak niet ten goede. Alleen droge rijping, waarbij grote hompen vlees aan koude lucht worden gedroogd, geeft een optimaal resultaat.

De vervreemding van ons voedsel – we weten als consument nauwelijks meer waar het vandaan komt en hoe het is geproduceerd – maakt het beoordelen van producten lastig. Met het oog op gezondheid en duurzaamheid is het zinnig om je voedselkennis te ontwikkelen.

Nu ik dit allemaal weet kies ik, als ik het al eet – ik ben flexitariër – voor lokaal geproduceerd, droog gerijpt, biologisch rundvlees.

D44A67E5-D688-473F-ADB5-D8F5E1463211
Ypecolsga, 2018 © Ton van ’t Hof

2 gedachten over “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.