21.08 u. Thuis. Na een hattrick in de Jura: mooie omgeving, fijne mensen en heel veel frisse lucht. De onvermijdelijke tegentreffer: 2 à 3 kilo erbij.

In huis de stank van kattenpis. Een van onze katten had, per ongeluk, één of twee dagen opgesloten gezeten. De achtertuin vol gescheten door een andere. Direct maar een nieuw vloerkleed gekocht.

Spullen opgeruimd. Mager gegeten. Studio Sport gekeken: Excelsior-ADO 2-4. Zes punten uit de laatste twee wedstrijden voor mijn cluppie.

Begonnen in Het is klasse, suffie, niet identiteit! van hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen: ‘Iedere minuut en iedere euro die we aan berichtgeving over hoofddoekjes spenderen, kan immers niet besteed worden aan onderzoek naar en debat over de snel dalende arbeidsinkomensquote. Ging eind jaren zeventig nog 92 cent van iedere euro die in de private sector werd verdiend naar de werknemers, anno 2018 is dat nog maar 72 cent. Het betekent dat de factor kapitaal rijker en rijker wordt, en de factor arbeid armer en armer. De stelling van dit boek is dat dit de eigenlijke verklaring is voor het grote, broeiende en groeiende electorale ongenoegen. Dat de babbelende kaste dit niet ziet, komt niet alleen doordat vijftien jaar multicultidebat betekent dat iedere vorm van ongenoegen in identitaire termen wordt gegoten, maar ook doordat diezelfde babbelende kaste een blinde vlek ter grootte van het IJsselmeer heeft voor alles wat te maken heeft met politieke economie. Om het maar eens plat te zeggen: Nederlandse burgers worden anno 2018 meer uitgebuit door nare kapitalisten dan ooit in de hele twintigste eeuw is gebeurd. En de babbelende kaste ziet het niet omdat zij alleen Gloria Wekker leest (als er überhaupt al wordt gelezen) en niet Thomas Piketty, laat staan Karl Marx.’

De klimaatverandering en het toenemende verschil tussen arm en rijk lijken me de belangrijkste politieke thema’s van dit moment, wereldwijd.

B57B6C26-FFA8-49B3-B72B-8D84179C1EE3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.