14.49 u. Toen Louis Pasteur (1822-1895) acht jaar oud was, kocht zijn vader, die een leerlooierij had, een huis in Arbois, het kaas en wijncentrum voor de Jura. Pasteur zou het optrekje later in zijn bezit krijgen en volledig verbouwen. Het werd zijn rustpunt, waar hij zich aan het drukke Parijs kon onttrekken om in zijn huislaboratorium ongestoord verder te werken. Want Pasteur was altijd aan het werk.

Huis en interieur zijn in oude staat bewaard gebleven. Vanochtend namen we er een kijkje: een topattractie. Ik mag graag door privévertrekken van grote geesten schuifelen, tracht dan iets van hun uitzonderlijke begaafdheid van hun spulletjes af te lezen. Wat uiteraard niet lukt. Andere dingen wel. Uit het bad met stromend water en de poepdoos die Pasteur al gauw had laten installeren, maakte ik op dat hij op hygiëne gesteld was. Hoorde ook nog dat hij niet graag handen gaf.

Tekenend voor Pasteurs werklust is de anekdote over zijn trouwdag in 1849. Zijn echtgenote: ‘Toen we bij de kerk voor de huwelijkszegening aankwamen, was Louis er niet. We waren toen allemaal erg ongerust. Mijn vader vroeg een vriend om hem zo snel mogelijk op te sporen. Stel je toch eens voor, mijn Louis was gewoon in zijn laboratorium en geheel in beslag genomen door de kristalvorming van wijnsteenzuur!’

In Pasteurs slaapvertrek hingen twee hoeden. Ik heb aan ze geroken. Want stel je voor dat ie ze echt gedragen heeft!

19.23 u. Genoot na een verdomd lekker stoofpotje met leng van een glaasje Vieux Marc du Jura, een distillaat dat wordt gemaakt van alles wat overblijft na het persen van druiven. Net als grappa dus, maar dan, verplicht, van wijnresten uit de Jura. Man, man, man.

img_6184
Hoeden van Louis Pasteur, Arbois, 2018 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.