12.10 u. Struikelde in het Leeuwarder Bos over Schotse hooglanders en een familie zwanen. Huisdieren zowat.

16.35 u. Sjoukje Hoitinga was Hennie’s laatste voorouder (grootmoeder van moederskant) die ik nog beschrijven wilde. Vanmiddag heb ik alle feiten op een rijtje gezet:

  1. Sjoukje werd op 10 oktober 1891 in Dronrijp geboren. Ze was het zesde kind in een arm gezin. Al op vierjarige leeftijd verloor ze haar vader, Roelof Hoitinga, en toen ze twintig was verscheidde haar moeder, Fokje Lieuwes Dijkstra.
  2. Toen ze in juni 1914 met de elf jaar oudere Dirk Zijlstra trouwde, werkte ze als dienstbode in Franeker. Samen zouden ze een sober bestaan leiden, waarin Dirk regelmatig van laagbetaalde baan wisselde (ovenknecht, werkman, arbeider, krantenbezorger) en er nog vaker werd verhuisd (Ried, Herbaijum, Den Helder, Deinum, Dronrijp).
  3. Ze kregen elf kinderen: Syds, Roelof, Elisabeth, Fokje, Tietje, Grietje, nog een Grietje, Anne, andermaal een Grietje, Hans, en Piet. Syds trouwde met een Duitse en zou in 1963 in Duitsland overlijden. Roelof trouwde, terwijl hij in Nederlands-Indië zat, met de handschoen. Elisabeth en Fokje waren een tweeling. Tietje zou Hennie baren. De eerste twee Grietjes overleden op jonge leeftijd. Het laatste Grietje is de enige die nog in leven is. Arme Piet zakte in januari 1946 op tienjarige leeftijd door het ijs en verdronk in het steenkoude water. In 1926 was er ook nog een ‘levenloos’ meisje aangegeven.
  4. Dirk overleed in 1947 op 66-jarige leeftijd aan een zwak hart. Als er al sprake van een nabestaandenpensioen was, dan was dat ongetwijfeld klein. Ik vermoed dan ook dat Sjoukje na de dood van Dirk mede op financiële gronden van Deinum naar Bitgum verhuisde, waar ze hertrouwde met weduwnaar Jacob van der Schaaf. Over deze periode heb ik maar weinig informatie kunnen achterhalen. Jacob gaf in 1961 de doodssnik en Sjoukje blies haar laatste adem in 1969 uit. Ze stond, zei Hennie, te boek als een ‘pittige’ vrouw. 

20.21 u. Eerst neef Ruud gefeliciteerd met zijn verjaardag, daarna in Café de Bak een bakhap gegeten.

FBC62B6A-6492-4C98-AF31-172CD6F0FD36
Leeuwarder Bos, 2018 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.