Nu eens bepaal je iets, dan weer overkomt je een dingetje. In de planning van wat ook, de eigen levensloop incluis, zou ik rekening houden met deze wetmatigheid. Het kan wel eens een sleutel zijn tot een vervuld leven.

‘Autonomie is voor ons van belang omdat we alleen verantwoordelijk kunnen zijn voor ons leven en onze afzonderlijke handelingen als we die – merendeels – zelf bepalen, en als het echt uitgesproken onze eigen handelingen zijn die we uitvoeren, eigen plannen die we nastreven en voornemens die we proberen te verwerkelijken.’ – Beate Rössler

Wat moet ik aan met mijn bestaan? Welke leefwijze wil ik tot grondslag van mijn aanzijn maken?

Met het zakken van de temperatuur is ook de zin in wandelen teruggekeerd. Maar mijn wandelschoenen, net een jaar oud, zijn versleten, dus vanochtend nieuwe gehaald. Omdat ik veel en scheef loop, slijten de hakken van mijn wandelschoenen nogal snel. Vanwege het profiel kan de schoenmaker ze niet goed lappen. Daarom koop ik elk jaar maar een nieuw paar.

Gisteren hoorde ik op World Music Radio het liedje I Want to Be Your Lover van de Cambodjaanse zangeres Pen Ran, ook wel Pan Ron genoemd. Omdat ze westerse levensgewoonten en opvattingen had aangenomen, werd Pen Ran in de jaren 70 door de Rode Khmer opgepakt en hoogstwaarschijnlijk vermoord. Er is nooit meer iets van haar vernomen. Wat een wreedheid. Maar haar vrolijke deuntje blijft maar in mijn hoofd hangen.

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.