Werd vanochtend wakker met een ijzeren staaf in mijn nek. Stress. Hoge ademhaling ook. Voelde me onrustig, gejaagd. Het veelkoppige drugsmonster dat onze zoon kwelt draagt hier misschien schuld. Onze mogelijkheden om te helpen zijn beperkt. Wat een frustrerende zaak is.

‘Meer dan anderen vragen verslaafden naar het wezenlijke van het bestaan, naar het ware leven.’ – Wilhelm Schmid in Handboek voor de levenskunst

Op de vraag op welke wijze burgers kunnen bijdragen aan klimaatbestendiging antwoordt Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid en transitie, het volgende (in de LC van vandaag):

‘Heb je een geschikt dak? Koop zonnepanelen. Ze hebben een rendement van 7 procent, veel hoger dan wanneer je geld op de bank zet. Isoleer je huis. Eet minder vlees. Probeer in Europa minder vaak te vliegen. Kijk of je hybride of elektrisch kunt rijden. En maak je iets minder afhankelijk van bezit. Spullen zorgen ook voor een forse CO2-uitstoot. Iedereen heeft een boormachine, terwijl je die in je leven zo’n 25 minuten gebruikt. Echt waar, 80 procent van wat je bezit, heb je nauwelijks nodig.’

Minder spullen, minder zorgen! Die formule kende ik al. Maar aan ontspullen ter verkleining van je CO2-footprint had ik nog niet eerder gedacht. Zou dat zoden aan de dijk zetten? Wel, neem ik aan, als goederen niet duurzaam worden geproduceerd of milieu-intensief zijn in gebruik. Bovendien: hoe meer je bezit, hoe groter het huis dat je nodig hebt. En het verduurzamen van grotere huizen kost weer meer moeite en meer geld etc.

Soms droom ik ervan: www.tinyhousenederland.nl.

Verbazingwekkend: de druiventrossen kleuren al blauw! Dat is veel vroeger (drie, vier weken?) dan vorig jaar.

97C1EDAE-33A7-4DA2-9E7E-6509A549BF12

5 gedachten over “

 1. Weer een veelzijdig bericht.
  Ik neem de brutale moed om alleen even te reageren op het veelkoppig monster van het begin.
  Je schreef er al eerder iets over en ik wil echt niet weten van hoed en rand.
  Ik begrijp min of meer jullie gevoel van onmacht. Niemand kan andermans verslaving echt aanpakken en dat is voor ouders kut. Vaak is er ren (gevoel van) rock bottom nodig om een verslaafde zijn verslaving te doen te erkennen en daarna mogelijk met succes aan te pakken. Het is dan te hopen dat die op tijd komt.

  Ik weet er helaas iets meer van dan ik zou willen, anders zou ik dit niet durven schrijven. Excuus iig als het overkomt alsof ik zit te wijsneuzen.

  Sterkte, jullie alledrie, of zo als ze binnen de zelfhulpgroepen zeggen: kalmte, moed en wijsheid.

  Geliked door 1 persoon

 2. Moeilijk voor jullie om zo je zoon te zien “lijden ” ……vraagje; hoeft niet hier beantwoord te worden ..kan via een pb , hoe is hij verslaafd geworden ??!!
  Enige wat ik voorzichtig kan opperen is….probeert afstand van te nemen.
  Ik heb ruim 18 jaar in de psychiatrie gewerkt….en ook problemen van dien aard kwam
  bij mij voorbij toen de “ziekenzaal ” nog bestond, en andere “ziekte” pluimage als ik het
  zo mag noemen. Sterkte voor jullie allemaal….

  Geliked door 1 persoon

 3. Herken ook mijn triggers, the strugle for what/whom we love…
  De zoektocht naar het wezenlijke of meer comfortably numb…?
  Mijn persoonlijke ervaringen zijn meer dat: ja het is een zoektocht naar verdieping op bepaalde vlakken, blijven hangen in het verleden ook en… vervlakking op veel andere gebieden.
  Niets helpt, zolang Tim niet helpt.
  Leefbaar was in mijn geval: houdt altijd! een lijntje open, respecteer/accepteer elkaar, blijf binnen (en bewaak) je grenzen enne…. dit kost tijd/energie en veel staalkabels.

  haha die Jan Rotmans heeft zekers nog nooit met een ouderwetse handboormachine pluggen in een doorzonwoning met stevige muren mogen boren, want dan waren zijn 28 minuutjes ruim boven de 28 dagen gekomen 🙂
  Niet kijken naar zijn 7 procent of wat voor getalletjes anderen je willen laten zien, maar… de geweldige CO2 besparing welke dit oplevert: Sinds mei 2013 hebben wij hiermee 12 ton! bespaart voor de b.v. Nederland. That counts!

  Mmm een mogelijkheid om ff los te komen geef je zelf al aan: Zit/lig en visualiseer je Tinyhouse met alle wensen en technische mogelijkheden als uitschuifbare wanden etc. Meditatie, maar dan anders 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.