Op ons toilet ligt Ruim duizend dagen werk van Koos van Zomeren. De dikke paperback bevat de 1001 ‘miniatuurtjes’ die hij in de jaren 1992-1995 voor NRC Handelsblad schreef. Ze verschenen onder de titel Vandaag of morgen op de voorpagina, telkens circa tweehonderdvijftig woorden lang. Vrijwel elke dag lees ik een of twee miniatuurtjes.

Van Zomeren is van 1946 en heeft, zijn thrillers meegerekend, meer dan zestig boeken op zijn naam staan. Hoewel zijn romans verdienstelijk zijn, is Van Zomeren op zijn best als hij over de natuur schrijft. Zijn dichtbundels mogen worden overgeslagen. Speciale vermelding verdient Nog in morgens gemeten. Nieuw Herwijns dagboek, waarin hij op ontroerende wijze de geboortestreek van zijn vader beschrijft. In 2017 ontving Van Zomeren de Jan Wolkers Oeuvreprijs: ‘In zijn eentje heeft hij het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie getild.’

Als het op schrijven aankomt is Van Zomeren een expert, iemand die weet waarover hij het heeft. Over de motor van zijn schrijverschap zegt hij in Alles is begonnen. Een vertelling: ‘Omdat ik wat te doen moet hebben, omdat ik dríngend wat te doen moet hebben.’

Als het op Van Zomerens oeuvre aankomt ben ik een expert, iemand die het, op de thrillers na, volledig gelezen en herlezen heeft. Ook alle secundaire literatuur over zijn werk ken ik. Waarom ik zo graag Van Zomeren uitspel? Omdat ik wat te doen moet hebben, omdat ik dríngend wat te doen moet hebben. En vanwege de innerlijke rust die het me geeft.

Op de website van het Compendium voor de Leefomgeving verneem ik dat ‘door de toegenomen welvaart’ de hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner sinds 1950 bijna verviervoudigd is. Het betreft hier fijn en grof huishoudelijk afval. Wat in de gekleurde containers terechtkomt is fijn huishoudelijk afval, wat aan de milieustraat wordt aangeboden is grof huishoudelijk afval.

In 2014 produceerden we gemiddeld 206 kg fijn huishoudelijk afval per persoon. In dat jaar werd dus in Nederland ruim 3,5 miljard kilo aan vuilnis opgehaald en verwerkt. Ik probeer me een voorstelling van die berg te maken, maar slaag daar maar niet in.

Terwijl ramen en deuren openstaan om het huis te laten doorwaaien, hoor ik sinds langere tijd weer meeuwen schreeuwen, van plezier: het regent!

FB5DBA96-4262-42F2-AA47-0CB1DA31CED9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.