Om 08.00 al op de fiets, ik had behoefte aan lichaamsbeweging en wilde de grootste warmte vóór zijn. In Engelum een verse bos rode bieten gehaald, uit de groenteautomaat, voor slechts € 0,60. Om 09.30 weer thuis en verder geschreven aan mijn stuk voor G. Ik krijg er steeds meer vertrouwen in.

Vanmiddag met verbazing Dautzenbergs uitlatingen over het verschijnsel oorlog gelezen (in Ik bestaat uit twee letters, blz. 563). Boekenwijsheid die niets met de huidige praktijk te maken heeft. Gezwam in de ruimte:

‘Soldaten worden geselecteerd op gezagsgetrouwheid en vaderlandsliefde, dus bevelen, hoe idioot die ook zijn, worden opgevolgd.’

Nee. Wie dienst wil nemen in het Nederlandse leger solliciteert vandaag de dag naar een specifieke functie, waar specifieke functie-eisen voor gelden, bijvoorbeeld ten aanzien van opleiding en fysiek. Wie vlieger wil worden moet aan andere eisen voldoen dan iemand die een administratieve functie ambieert. Sollicitanten worden niet getoetst op gezagsgetrouwheid of vaderlandsliefde. Wel wordt iedere medewerker onderworpen aan een veiligheidsonderzoek.

Over vaderlandsliefde gesproken. De etymologie van het woord ‘huurling’ is een hele geschiedenis. Al eeuwenlang treden mensen uit financiële motieven in militaire dienst, al dan niet bij een vreemde mogendheid. Ook nu nog. God, koning en vaderland zijn niet de enige drijfveren.

Betreffende idiote bevelen. Wat er tijdens mijn militaire opleiding bij me is ingestampt: een bevel tot het plegen van een oorlogsmisdaad dient níet te worden opgevolgd! Dautzenberg weer:

‘Oorlog erotiseert bovendien, net als geweld.’

Dit zal voor sommige mensen best opgaan, maar lang niet voor iedereen! Hier is sprake van een misplaatste generalisering. Nogmaals Dautzenberg:

‘De mens heeft oorlog nodig om te kunnen genieten van het leven, om ruimte te maken voor geluk.’

Alweer lulkoek. De Verenigde Naties maken elk jaar een ranglijst op van de gelukkigste landen ter wereld. De top 10 van dit jaar ziet er vredelievend uit:

  1. Finland
  2. Noorwegen
  3. Denemarken
  4. IJsland
  5. Zwitserland
  6. Nederland
  7. Canada
  8. Nieuw-Zeeland
  9. Zweden
  10. Australië

‘Onder aan de lijst staan veel landen waar het oorlog is, zoals Syrië, Zuid-Sudan en Jemen. Het Afrikaanse land Burundi staat op 156. Dat is de laatste plaats.’ (Bron: NOS Jeugdjournaal.)

Ook met de nuance die Dautzenberg aanbrengt met betrekking tot zijn laatste bewering hierboven – ‘Het liefst in kleine partjes, kleine oorlogjes. Familievetes, vechtsporten, voetbal’ etc. – ben ik het niet eens. Geweld, in meerdere of mindere mate, is geen noodzakelijke voorwaarde om gelukkig te kunnen worden.

Dit alles doet overigens maar weinig af aan mijn bewondering voor Dautzenbergs vuistdikke dagboek. Iedereen, ook ik, kraamt weleens onzin uit.

E756B810-5B8F-4685-952C-84606D58EDED
Marsum, 2018 © Ton van ’t Hof

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.