Frankrijk-België. 51e minuut: 1-0. De Belgische koning stapt, heel genereus, met uitgestoken hand op de president van Frankrijk af, die net zijn vuisten aan het ballen is. Niet lang daarna brengt België een extra aanvaller in, wat tot extra spektakel leidt maar niet meer tot doelpunten. Frankrijk is simpelweg té goed georganiseerd. Tussendoor lees ik nog een interview met journalist Max van Weezel, bij wie alvleesklierkanker is geconstateerd: ‘Pas nu ik de dood in de ogen kijk denk ik: waar heb ik mij druk over gemaakt?’

In Ik bestaat uit twee letters van A.H.J. Dautzenberg las ik gisteren een passage over een sprinkhaan, die door een jonge Dautzenberg werd opgehangen aan een touwtje, dat op zijn beurt werd bevestigd aan een waterkraan die uit de garagemuur stak. Hij schaamt zich nog altijd diep voor deze handeling en zegt dat hij sindsdien ‘geen vlieg, geen spin, geen wesp, geen mier’ meer bewust heeft doodgemaakt. Ik haalde ook zoiets uit toen ik elf was.

Zomer 1970. We waren net van Den Haag naar Leiderdorp verhuisd, van een appartement op drie hoog naar een gloednieuw rijtjeshuis met een ligbad en centrale verwarming. Overal om ons heen werd flink gebouwd en veel straten lagen nog open. Een paradijs voor schoffies zoals ik. Een jaar eerder hadden er op de plek van ons huis nog koeien staan grazen. Mijn nieuwe vrienden en ik struinden de buurt af en vingen een tijd lang padden, die we in kartonnen verhuisdozen bewaarden. Onze schuur stond er vol mee. Op een dag namen we een stel van die beesten mee naar een flat die juist was opgeleverd. Vanaf de bovenste verdieping, zeven hoog, lieten we de padden vervolgens naar beneden vallen, morsdood.

Wat een wreedheid, bah. Ik kan me geen andere voorvallen van dierenmishandeling herinneren waar ik bij betrokken ben geweest. Deze gebeurtenis moet toch een diepe indruk op me hebben gemaakt. Alle andere padden hebben we naderhand vrijgelaten.

Morgen trekken we er twee dagen op uit, zuidwaarts. We zullen in de buurt van Mildam overnachten op een camping. Vanmiddag bij wijze van proef onze nieuwe tent voor de eerste keer opgezet!

2FE7285F-D8A2-4C54-9AF5-76F278D93382

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.