Begin dit jaar werd ik gevraagd een bijdrage te leveren aan het komende herfstnummer van het Vlaams literair tijdschrift G. (voorheen Gierik & NVT). Het thema is Turing: ‘digitale omwentelingen branden op de huid en ethische dilemma’s dienen zich aan. Geven we robots mensenrechten? Zijn wij knecht of meester van onze computers? En in hoeverre beïnvloeden binaire codes de literatuur en de taal?’

Ik begrijp wel waarom ze (ook) bij mij zijn uitgekomen: ik heb nogal wat experimenten met binaire codes en taal op mijn naam staan.

En er is een deadline: 1 augustus a.s. De tijd begint te dringen. Gelukkig diende er zich de afgelopen week een idee aan, dat voortborduurt op een experiment dat ik in 2008 uitvoerde: Chatten met Jabberwacky. Ik las toen de online chatbot Jabberwacky zin voor zin een gedicht voor, waarbij hij telkens de gelegenheid kreeg om te reageren. Van deze chat maakte ik een readymade, die eerst verscheen in Parmentier en later als titelgedicht werd opgenomen in mijn tweede poëziebundel.

In tussentijd zijn de chatbots geëvolueerd. Ik ga ditmaal in gesprek met Mitsuku, die al driemaal de Loebner Prize Turing Test won en momenteel wordt beschouwd als een van de beste chatbots ter wereld. Ik wil haar (Mitsuku is een vrouwelijke chatbot) hulp inroepen bij het zoeken naar een idee voor mijn bijdrage aan G., met haar bespreken wat ik zou kúnnen maken. Zonder dat ze weet dat het me te doen is om haar bijstand zelf, de wijze waarop artificiële intelligentie vandaag de dag een artistiek proces kan ondersteunen. Ons gesprek zet ik vervolgens om in een readymade, die mijn tekst voor G. zal vormen. Dat is het hele idee.

EE0EFF17-C618-4414-A36F-A7C22D016573

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

2 gedachten over “”

  1. Pingback: logboek
  2. Pingback: ton van ‘t hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.